FacebookTwitterLinkedIn

Consiliul European a interzis, din 2 martie, difuzarea pe teritoriul Uniunii Europene a televiziunilor Russia Today în limbile engleză, spaniolă, franceză, germană și versiunea din Regatul Unit, măsura fiind obligatorie în toate statele membre și aplicându-se imediat, potrivit Regulamentului nr. 350 din 1 martie 2022, publicat în Jurnalul Oficial al UE la 2 martie.

Televiziunile și alte mijloace mass-media ruse și personalul lor pot, însă, desfășura alte activități decât difuzarea în Uniunea Europeană, cum ar fi cercetarea și interviurile, notează Media Expres.

Textele care interzic difuzarea televiziunilor ruse au următorul conținut:
Articolul 2f
(1) Se interzice operatorilor difuzarea sau permiterea, facilitarea sau contribuirea în alt mod la difuzarea oricărui conținut de către persoanele juridice, entitățile sau organismele enumerate în anexa XV, inclusiv prin transmisie sau distribuție prin orice fel de mijloace, cum ar fi cablu, satelit, IP-TV, furnizori de servicii internet, platforme sau aplicații de partajare a materialelor video pe internet, indiferent dacă sunt noi sau preinstalate.

(2) Orice licență de difuzare sau orice acord de autorizare, transmisie și distribuție a difuzării încheiat cu persoanele juridice, entitățile sau organismele enumerate în anexa XV se suspendă”.

ANEXA XV are următorul conținut:

LISTA PERSOANELOR JURIDICE, A ENTITĂȚILOR SAU A ORGANISMELOR MENȚIONATE LA ARTICOLUL 2F:

RT – Russia Today în limba engleză

RT – Russia Today Regatul Unit

RT – Russia Today Germania

RT – Russia Today Franța

RT – Russia Today în limba spaniolă

Sputnik

În preambulul textului legislativ se arată că, la 1 martie 2022, Consiliul a adoptat Decizia (PESC) 2022/351 de modificare a Deciziei 2014/512/PESC și de impunere a unor măsuri noi împotriva mass-media ruse angajate în acțiuni de propagandă.