FacebookTwitterLinkedIn

Grupul spaniol Deoleo, cel mai mare producător de ulei de măsline din lume, spune că sectorul de profil trebuie să treacă printr-o ”transformare profundă” în timp ce se confruntă cu unul dintre cele mai provocatoare momente din istorie.

Combinația dintre schimbările climatice, creşterea preţurilor, ratele ridicate ale dobânzilor şi inflaţia puternică şi-a făcut resimțită efectele pe întregul lanţ valoric al uleiului de măsline, în ultimele luni, potrivit CNBC.

Doi ani consecutivi de căldură toridă în Spania au limitat recoltele de măsline, culminând cu o creştere a preţurilor fără precedent.

Spania reprezintă mai mult de 40% din producţia mondială de ulei de măsline, ceea ce o face o referinţă globală pentru preţuri.

”Ne confruntăm cu unul dintre cele mai dificile momente din istoria sectorului”, a declarat Miguel Angel Guzman, director de vânzări la Deoleo.

”Inflaţia puternică, împreună cu ratele ridicate ale dobânzilor şi prognozele nefavorabile ale recoltei de ulei de măsline (în termeni de cantitate şi calitate, din cauza ciclului de secetă) au determinat creşterea considerabilă a preţurilor”, a spus Guzman.

Preţurile uleiului de măsline extravirgin din Andaluzia au atins un nivel record de 9,2 euro, sau 9,84 dolari pe kilogram, în ianuarie. În 19 aprilie, se tranzacţiona în jur de 7,8 euro, conform indicelui de referinţă Mintec, în scădere de la aproximativ 8 euro la sfârşitul lunii martie, mai arată sursa citată.