Debitul Dunării la intrarea în țară este la jumătate față de media multianuală a lunii august, dar este așteptat să crească după 9 august, astfel că, deocamdată, nu există riscul opririi centralei nucleare de la Cernavodă.
”Debitul Dunării la intrarea în țară este de 1.950 metri cubi/secundă, fiind la jumătate față de media multianuală a lunii august (4.300 mc/s). Conform prognozei , nivelul Dunării la Cernavodă va fi în ușoară creștere și va ajunge la -168 cm în data de 9 august. Aceasta înseamnă că va avea 0,86 metri (86 cm) până la treapta II de avertizare”, au anunțat Apele Române.
Scăderea masivă a debitului Dunării poate determina oprirea centralei din Cernavodă, care utilizează apa fluviului pentru răcirea instalațiilor de producere a energiei electrice.
La stația hidrometrică de la Cernavodă a fost atinsă prima treaptă de avertizare (de restricții) și mai sunt 0,74 metri (74 cm) până la atingerea treptei II.
Treapta I înseamnă o monitorizare mai atentă a evoluției nivelurilor pe Dunăre și în bazinul de aspirație al centralei de la Cernavodă, în perioada următoare.
Centrala de la Cernavodă a fost oprită în 2003, când Dunărea avea la intrarea în țară un debit de 1800 mc/s.
Totodată, debitele râurilor interioare au fost în general în scădere, exceptând cursul mijlociu şi inferior al Siretului şi cursurile inferioare ale râurilor Someş, Timiş, Ialomița, Suceava, Moldova, Bistrița, Trotuş, Putna, Râmnicu. Sărat şi Buzău, unde au fost în creştere prin propagare.
Debitele medii zilnice se situează în general la valori sub mediile multianuale lunare, și vor continua să scadă, exceptând râurile din bazinul Bârladului unde vor fi relativ staționare.
Sunt posibile mici creşteri de niveluri şi debite pe unele râuri mici din zonele de deal şi munte din nordul şi centrul țării, ca urmare a precipitațiilor, slabe cantitativ, prognozate.