FacebookTwitterLinkedIn

Piața rezidențială din România se îndreaptă către un nou record de livrări și în acest an, însă prețul locuințelor noi continuă să crească și ne putem aștepta la o cerere scăzută pentru pre-vânzări și proiectele noi, aflate în construcție, subliniază consultanții Colliers în cel mai recent raport al companiei. 

„Putem vedea o încetinire pe piața rezidențială în perioada următoare, depinde ce se va întâmpla pe piața muncii și cu dobânzile, în condițiile în care indicele ROBOR s-a apropiat de 8%”, punctează Gabriel Blăniță, Associate Director Valuation & Advisory Services la Colliers România. El a precizat că, în ce privește cererea, numărul de tranzacții este în continuare ridicat, dar că se observă o cerere scăzută pentru pre-vânzări și proiectele noi aflate în construcție.

„Vedem că dezvoltatorii sunt mai atenți la evoluția cererii, dar principala reacție e o încetinire a livrării proiectelor, suprapusă cu creșterea prețurilor la materialele de construcții”, a adăugat el. Cu toate acestea, Colliers nu previzionează scăderi ale prețurilor proprietăților rezidențiale, atâta timp cât va fi o cerere suficientă și “dacă nu se deteriorează situația economică”.

După cum a avertizat chiar guvernatorul BNR, există riscul unei recesiuni în perioada următoare, aspect ce ar mai ajuta cu reducerea presiunilor inflaționiste, dar nu ar ajuta prea mult cererea pe piața rezidențială, în condițiile în care ar afecta apetitul oamenilor să cumpere locuințe, subliniază expertul Colliers.

În schimb, sectorul rezidențial se îndreaptă spre noi maxime în ceea ce privește livrările anul acesta. Astfel, în primul trimestru al anului s-a constatat o creștere a numărului de locuințe livrate cu 11% față de aceeași perioadă a anului trecut, iar volumul investițiilor în locuințe noi s-a majorat cu 21% în aceeași perioadă. Valoarea investițiilor în construcția de noi locuințe a ajuns în primul trimestru la 4,6 miliarde lei, în creștere cu peste 50%, avans ce subliniază creșterea semnificativă a prețurilor materialelor de construcții, anunță Colliers.

În București, diferența între numărul de tranzacții și livrările de locuințe a crescut cu peste 50% în ultimul an, comparativ cu 2019. În prezent, ecartul dintre cerere și ofertă se menține semnificativ, însă Colliers constată că acest coridor începe să se îngusteze, pe măsură ce livrările vor crește, iar cererea va înregistra un recul. 

În restul țării, această evoluție a fost și mai pregnantă, diferența între numărul de tranzacții și livrări crescând de aproape trei ori în ultima perioadă, față de anul 2019. Cluj Napoca, Iași, Timișoara, Constanța și Brașov sunt principalii poli în care se concentrează cererea pentru locuințe din țară, aici înregistrându-se în total circa o treime din tranzacțiile la nivel național. Zona metropolitană a capitalei este responsabilă de o altă treime, iar celelalte 35 de județe formează împreună ultima treime. 

Peste 21.000 de unități se află acum în construcție în București și în împrejurimi, circa 7.000 unități în Iași și peste 5.000 în Cluj Napoca. În lipsa materializării unor factori majori de risc macroeconomic în 2022, consultanții Colliers se așteaptă ca piața să atingă un nou record de tranzacții și livrări în acest an.

„Pentru prima dată din 2015 încoace, nivelul salariilor din România a crescut cu o rată atât sub cea a inflației, cât și sub cea a creșterii prețurilor rezidențiale. Dacă la începutul anului 2021 era nevoie de cca 7,5 ani de salariu mediu pentru a cumpăra apartamentul mediu, acum vorbim de o perioadă de cel puțin 8 ani. Prin urmare, ne așteptăm ca în următorii doi ani, această evoluție să continue și să avem locuințe mai puțin accesibile din punct de vedere al prețului”, precizează Gabriel Blăniță.

Cu toate acestea, în multe orașe occidentale și chiar capitale din regiune, raportul de accesibilitate a locuințelor este considerabil mai nefavorabil consumatorilor, ceea ce sugerează că și în cazul unui scenariu economic  negativ, România nu ar trebui să sufere o corecție semnificativă a prețurilor. Spre exemplu, în Polonia, rata medie lunară a unui apartament, care era de 500 de euro, a ajuns acum la 1.000 de euro. De aici cererea mare înregistrată de sectorul chiriilor, o creștere de 30-40%. Colliers estimează că această creștere ar putea genera majorări ale prețurilor la chirii.