Presiunea asupra spitalelor în acest val de Covid-19 nu mai este similară cu cea din Valul 4, chiar dacă sunt cazuri numeroase, anunță ministrul Sănătății, Prof. Univ. Dr. Alexandru Rafila, la dezbaterea organizată de Salvați Copiii România. De săptămâna viitoare va începe vaccinarea sub 12 ani.
„Fie că discutăm despre copii sau despre adulți, vedem că presiunea pusă pe spitale în acest val nu mai este similară cu ce s-a întâmplat în Valul 4. Chiar dacă avem cazuri numeroase, nu putem afirma că e o problemă în acordarea asistenței medicale spitalicești. Încercăm să ținem deschise spitalele și pentru alte patologii, ca să evităm drama din 2020 și 2021, datorată deceselor din alte patologii”, a anunțat ministrul Sănătății, Prof. Univ. Dr. Alexandru Rafila, la dezbaterea organizată de Salvați Copiii România. El a precizat că nu ne confruntăm cu o explozie a cazurilor care blochează spitalele și secțiile de ATI în cazul copiilor. De săptămâna viitoare va începe vaccinarea copiilor sub 12 ani. În prezent, în România sunt 337 de copii internați în secții.
„Nu menținem școlile deschise cu orice preț, dar trebuie să fim conștienți că educația online duce la consecințe serioase asupra acestor copii”, a precizat Alexandru Rafila.
Printre simptomele specifice Covid-19, în cazul infectării copiilor, Dr. Anca Drăgănescu, Medic Primar Pediatru la Institutul Național de Boli Infecțioase “Prof. Dr. Matei Balș” din București, a enumerat „febra înaltă la copiii de vârstă mică, durerea în gât, tusea cu componentă laringiană, și manifestările digestive, vărsături sau scaune modificate”. Ea a recomanat vaccinarea de la 5 ani în sus. „Vaccinarea copiilor imunocompetenți aduce un beneficiu prin scăderea poverii bolii, ne-ar aduce un beneficiu, în ceea ce privește scăderea unui număr de spitalizări și o protecție indirectă, în apariția noilor variante de boală și ar proteja pe cei din familii care pot fi predispuși, au un grad de risc pentru o formă severă de afecțiune Covid-19. Riscul de apariție a unui caz secundar în familie e de 19% la Omicron, comparativ cu 8%, în cazul variantei Delta”, a precizat Dr. Anca Drăgănescu.
Organizația Salvați Copiii România a accelerat în 2021 programul de dotare a unităților medicale și prin oferirea de servicii integrate (medicale, sociale, educaționale) în zone defavorizate la nivel național: astfel, anul trecut au fost dotate 24 de spitale, cu aparatură și echipamente medicale în valoare de 1.254.000 euro. Sașe unități medicale din București au primit aparatură și echipamente medicale în valoare totală de 742.398 de euro. Au fost donate Spitalului „Grigore Alexandrescu” din capitală două ambulanțe performante și aparatură medicală de ultimă generație. Totodată, organizația a renovat și modernizat integral secția Obstetrică-Ginecologie I a Maternității Polizu și a demarat un amplu proces de reabilitare a Blocului Operator și a Secției de Terapie Intensivă ale aceleiași unități medicale.