FacebookTwitterLinkedIn

Un număr total de 211 nave, cu 4,7 milioane de tone de produse agricole, au plecat din porturile ucrainene de la Marea Neagră, de la semnarea acordului internaţional intermediat de ONU şi Turcia.

Alte opt vapoare încărcate cu 131.300 de tone de produse agricole erau programate să plece sâmbătă din porturile ucrainene de la Marea Neagră, a anunţat sâmbătă Ministerul ucrainean al Infrastructurii, transmite Reuters.

Acordul semnat în data de 22 iulie la Istanbul, valabil timp de 120 de zile, prevede instaurarea unor culoare securizate cu scopul de a permite exportul de cereale blocate în Ucraina, potrivit Agerpres.

Invazia Rusiei în Ucraina a blocat porturile ucrainene de la Marea Neagră, ceea ce a dus la creştere a preţurilor globale la alimente şi a generat temeri referitoare la o criză alimentară în Africa şi Orientul Mijlociu. Din februarie, exporturile de cereale ale Ucrainei au fost reorientate spre transportul rutier şi fluvial cu direcţia Europa de Est, însă în cantități mult mai reduse.

Înainte de război, Ucraina, un mare cultivator şi exportator mondial de cereale, livra pe pieţele externe până la 6 milioane de tone de cereale în fiecare lună.