FacebookTwitterLinkedIn

Vânzările de vehicule electrice vor atinge, la nivel global, un maxim istoric în 2022. Potrivit Agenției Internaționale pentru Energie (AIE), sunt necesare măsuri și în alte sectoare pentru atingerea obiectivului de emisii nete zero până în 2050.

Într-un anunţ care însoţeşte o actualizare a raportului Tracking Clean Energy Progress (TCEP), AIE a arătat că există “semne încurajatoare de progres într-un număr de sectoare”, dar a avertizat că sunt necesare ”eforturi mai puternice” pentru a pune lumea ”pe calea atingerii emisiilor nete zero” până la mijlocul acestui secol, transmite Reuters.

AIE a punctat că vânzările globale de vehicule electrice s-au dublat în 2021 și reprezintă aproape 9% din piaţa auto. ”Privind în viitor, 2022 este aşteptat să vadă un alt record istoric pentru vânzările de vehicule electrice, ridicându-le la 13% din vânzările totale de vehicule uşoare la nivel global”, arată raportul.

AEI a declarat anterior că vânzările de vehicule electrice au ajuns la 6,6 milioane în 2021. În primul trimestru al anului 2022, vânzările de vehicule electrice au ajuns la 2 milioane, o creştere de 75% faţă de primele trei luni din 2021. 

Cu toate acestea, mașinile electrice ”nu sunt încă un fenomen global. Vânzările în ţările în curs de dezvoltare şi emergente au fost lente din cauza costurilor de achiziţie mai mari şi a lipsei de disponibilitate a infrastructurii de încărcare.”

La nivel general, imaginea este una mai dificilă. AIE a remarcat că 23 de zone ”nu sunt pe drumul cel bun”, iar alte 30 necesită mai mult efort. ”Domeniile care nu sunt pe drumul cel bun includ îmbunătăţirea eficienţei energetice a proiectelor de clădiri, dezvoltarea încălzirii urbane curate şi eficiente, eliminarea treptată a producţiei de energie pe bază de cărbune, eliminarea arderii metanului, trecerea aviaţiei şi transporturilor către combustibili mai curaţi şi producţia de ciment, produse chimice şi oţel mai curată”.