Fiecare pas pe care îl face MB&F stârnește interes. Pentru mulți, brandul reprezintă cea mai pertinentă imagine a avangardei orologere. Dar realmente de invidiat este comunitatea de ceasornicari, designeri, colaboratori, colecționari (așa-numitul „Tribe”) pe care Maximilian Büsser a construit-o în jurul său. Prin creațiile sale, elvețianul ne spune o poveste despre darurile curiozității, despre perseverență și prietenie.
Au trecut cinci ani de la ultimul nostru interviu și de atunci MB&F a abordat direcții noi și surprinzătoare, producând primul său ceas feminin, revoluționând cronograful și lansând proiectul M.A.D.1. Cât de mult a crescut brandul de-a lungul acestor ani?
Maximilian Büsser: În 2013, când s-a născut fiica mea cea mare, am hotărât că MB&F nu va crește, iar în următorii opt ani și-a păstrat anvergura. Însă orizonturile noastre creative s-au extins foarte mult! Ne-am asumat și mai multe riscuri, am deschis alte porți spre creativitate și am explorat în continuare constelația artei mecanice.
Din afară pare că perioada crizei pandemice și toate suișurile și coborâșurile industriei din ultimii ani nu au afectat evoluția brandului. E limpede că MB&F a prosperat. Cum de a fost posibil acest lucru?Maximilian Büsser: Au fost și ani mai grei, și ani mai ușori în cei 17 ai existenței noastre, dar e adevărat că în ultimii doi cererea a crescut brusc, de cel puțin zece ori (raportul e de 10:1 cereri pentru fiecare piesă creată de noi). Nu asta ne propuseserăm, dar suntem cu atât mai plăcut surprinși că s-a întâmplat așa. Singura țintă a MB&F a fost să creeze sculpturi mecanice uimitoare, Casa rămânând dedicată valorilor noastre umane (de exemplu, să-i tratăm pe cei din jur așa cum ne place să fim tratați). Karma pare să fi vrut să recompenseze această filozofie.
Și totuși, cât de mult a crescut capacitatea de producție a companiei în ultimii cinci ani? Plănuiești să o sporești și mai tare?
Maximilian Büsser: În 2021, producția noastră anuală era de 278 de piese, un pic mai mică decât cea din 2013! Cererea a devenit acum imensă, cu liste de așteptare ce depășesc uneori zece ani, încât am hotărât să creștem un pic producția, care va ajunge, probabil, la 350 de piese anul acesta. Dar se dovedește a fi un lucru incredibil de dificil. Cea mai importantă piedică e constituită de faptul că noi suntem una dintre puținele companii care încă își mai finisează manual componentele. Încercarea de a construi șase ceasuri în plus pe lună e o provocare imensă.
Ce înseamnă succesul pentru o companie independentă de ceasuri cum este MB&F?
Maximilian Büsser: Scopul nostru e să-i inspirăm pe oameni să gândească altfel, să devină mai creativi și să-și asume mai multe riscuri. Dacă reușim să facem asta prin puterea exemplului, atunci cred că ne putem numi o companie de succes.
Există o groază de proiecte colaborative în industria orologeră, dar MB&F le depășește în complexitate și originalitate. Aș vrea să le spui cititorilor noștri ce înseamnă comunitatea [the Tribe] MB&F. Cât de importante s-au dovedit prietenia și lucrul în echipă de-a lungul anilor?
Maximilian Büsser: Mama era zoroastriană, aparținea, așadar, celei mai vechi religii monoteiste din lume, care se bazează pe concepte simple și foarte frumoase: gânduri bune, vorbe bune și fapte bune. Eu am fost crescut în acest spirit pe care am încercat să-l aplic în companie pe toate palierele. Comunitatea noastră este compusă din clubul colecționarilor MB&F și, în bună măsură, pentru ei am creat modelul M.A.D.1: ca să le mulțumim pentru că ne-au susținut de-a lungul acestor ani.
Da, M.A.D.1 Friends Edition a fost una dintre surprizele anului trecut, fiind un succes instantaneu printre fani și colaboratorii apropiați ai brandului. Putem vorbi despre o nouă direcție de dezvoltare, vizând produse mai accesibile? Poate MB&F susține producția de ceasuri accesibile fără ca nucleul recunoscut al afacerii să fie afectat?
Maximilian Büsser: Motivația lansării lui M.A.D.1 a fost aceea de a le mulțumi prietenilor care ne-au ajutat să ne punem ideile în practică, comunității MB&F care, prin cumpărarea unei piese de-a noastre, ne-a permis să le finanțăm pe următoarele și sutelor de mii de fani din întreaga lume care ne sprijină afectiv, dar care nu își permit aceste creații. Nu facem o afacere din edițiile M.A.D.; ele vor fi mereu un proiect colateral, prin care ne împărtășim gratitudinea.
În 2021, primele sute de exemplare M.A.D.1 au fost asamblate în manufactură de către maeștrii noștri ceasornicari, dar e clar că acest lucru nu este sustenabil. Azi, ele sunt asamblate de două companii elvețiene pentru noi. Nu ne putem asuma riscul de a prejudicia procesul manufacturier de producție MB&F, plus că trebuie să delimităm clar cele două chestiuni. Vom continua să producem cantități mici în fiecare an, dar nu vom fi niciodată capabili de a satisface cererea (anul acesta, 22.000 de persoane au încercat să obțină una dintre cele 450 de piese disponibile).
Modelul Flying T s-a dovedit a fi un mare succes. Mi-a rămas viu în memorie momentul acela de uimire când am văzut prima ediție a lui. Cât a durat procesul de dezvoltare a acestei legacy machine și care au fost provocările pe care le-ai întâmpinat?
Maximilian Büsser: Pentru mine, Flying T a fost probabil una dintre cele mai grele creații, dacă nu chiar cea mai grea. După ani în care am creat pentru mine, am simțit că a venit momentul să o fac și pentru reprezentantele sexului frumos din jurul meu – pentru mama, pentru soția mea, pentru fiica mea. Am investit atât de multă energie și am trecut prin atâtea îndoieli, încât întregul proces a ajuns să se întindă pe cinci ani. Din nefericire, mama a murit în acea perioadă, așa că nu a mai avut șansa să vadă modelul, dar între timp s-a născut cea de-a doua fiică a mea. Însă procesul creativ cel mai dificil, cel mai terifiant produce piesa cea mai importantă din viața artistului.
Anul acesta, MB&F a lansat modelul LM Sequential Evo, primul cronograf al Casei și, mai mult, o premieră tehnică pentru întreaga industrie orologeră. Care sunt caracteristicile sale cheie și cum evaluezi succesul de care s-a bucurat până acum?
Maximilian Büsser: Modelul Legacy Machine Sequential reprezintă o revoluție în istoria orologeriei. Pot să las de data asta modestia deoparte, pentru că ideea nu-mi aparține doar mie, și nu a fost nici lucrarea noastră inginerească. Este invenția unui geniu, Stephen McDonnell. Sequential este primul cronograf din istorie care nu ratează nicio amplitudine odată pornit. De aici, Stephen a putut crea o combinație de patru funcții separate pentru un singur calibru – două cronografe independente, funcțiile split second, sequential și cea de tip agregator pentru șah –, ceea ce reprezintă o premieră mondială. Cinci patente au fost înregistrate pe numele lui Stephen.
Aș vrea să ne oprim un pic și asupra muncii tale de promovare a artei, mai precis a artei cinetice. Cât de importantă este dimensiunea aceasta pentru brand?
Maximilian Büsser: Pentru noi, cei de la MB&F, orologeria este pânza pe care pictăm. Iubim, așadar, arta cinetică și mecanică. În 2011 am hotărât să promovăm această lume aproape necunoscută până la urmă și am deschis prima Galerie M.A.D. (care vine de la Mechanical Art Devices – Dispozitive de Artă Mecanică), la Geneva. Am curatoriat mai mult de 30 de artiști din acest domeniu de la deschiderea ei. Ce poate fi mai fascinant decât o lucrare artistică? Una care trăiește și se mișcă!
Brandul are acum trei galerii: pe lângă cea de la Geneva, sunt cele de la Dubai și Taipei. Sunt acestea, totodată, și orașele care oferă cele mai importante piețe de desfacere pentru MB&F?
Maximilian Büsser: Nu am deschis galeriile de la Dubai și Taipei pentru că ar fi fost piețe importante, ci pentru că ne găsiserăm parteneri locali minunați, care, practic, ne-au cerut să facem asta împreună. La data deschiderii Galeriei M.A.D. din Dubai, partenerii noștri locali, familia Seddiqi, de-abia dacă vindeau un ceas MB&F pe an! Acum, într-adevăr, Dubaiul reprezintă una dintre cele mai importante trei piețe ale noastre.
De unde îți iei inspirația care hrănește toate aceste proiecte și vise?
Maximilian Büsser: Am devenit un soi de dependent de adrenalină… De fiecare dată când termin un proiect, trebuie să mă apuc de altul care să fie cel puțin la fel de riscant, de nebunesc, de dificil. Altfel, intru în decompensare și mă simt trist și inutil.
Dar timp liber ai? Și, dacă ai, cum îl folosești?
Maximilian Büsser: Îmi împart viața între familie și MB&F – nu mai e loc de nimic altceva. Și sunt foarte recunoscător pentru că am ajuns aici.
Care este cel mai mare vis al tău acum?
Maximilian Büsser: Să-mi iau șase luni de pauză și să călătoresc în jurul lumii împreună cu soția și copiii mei.