FacebookTwitterLinkedIn

În primul semestru al anului curent s-au închiriat spații logistice și industriale cu o suprafață cumulată de 542.000 mp, în creștere cu 50% față de perioada similară a anului precedent, potrivit firmei de consultanță imobiliară Cushman & Wakefield Echinox

Volumul tranzacționat în al doilea trimestru a fost aproximativ 240.000 mp, care s-a adăugat la cei peste 300.000 mp închiriați în primele trei luni ale anului. La jumătatea anului, 86% din suprafața tranzacționată a fost reprezentată de contracte noi și de proiecte de relocare, restul de 14% rezultând din reînnoirile de contracte. 

Bucureștiul a atras peste 54% din volumul tranzacționat, o activitate importantă fiind observată și în Ploiești (16% din volumul tranzacționat), Timișoara (6%) și Cluj (3%). Cea mai mare tranzacție înregistrată în al doilea trimestru aparține retailerului online Modivo /epantofi.ro, cu 53.000 mp în WDP Park Stefănești, reprezentând o extindere de 37.000 mp și reînnoirea contractului pentru cei 16.000 mp pe care îi ocupă deja în proiect. 

Ca și până acum, cererea a fost determinată în principal de companiile de retail și e-commerce (28% din suprafața închiriată în Q2), de cele de logistică și distribuție (11%) și din domeniul auto (5%).

Cushman & Wakefield informează că, în al doilea trimestru, activitatea de dezvoltare și-a încetinit ritmul, fiind livrate proiecte care totalizează 96.000 mp, ceea ce duce volumul ofertei noi la 296.000 mp la finalul primelor șase luni din an. “Cele mai importante livrări au fost reprezentate de noul depozit A&D Pharma cu o suprafață de 35.000 mp din cadrul CTPark Mogoșoaia, alături de o nouă fază de 19.000 mp a Timișoara Industrial Park livrat de Globalworth – Global Vision”, spun reprezentanții Cushman & Wakefield.

Andrei Brînzea, Partner, Land & Industrial Agency, Cushman & Wakefield Echinox: „În al doilea trimestru al anului am văzut o scădere a ratei de neocupare la sub 4%, un nivel minim record al ultimelor cinci trimestre. A doua jumătate a anului stă sub semnul presiunilor inflaționiste, dar și a creșterii costului construcțiilor noi, existând însă premisele ca piața să atingă cel puțin nivelul din 2021 din punct de vedere al cererii de spații închiriate.”

În prezent, dezvoltatorii au în construcție spații noi cu o suprafață cumulată de aproape 600.000 mp, iar Bucureștiul rămâne cea mai activă piață, cu proiecte de peste 300.000 de mp în construcție, dezvoltatorii fiind de asemenea activi în Oradea, Cluj sau Timișoara.