FacebookTwitterLinkedIn

Google este acuzat de Oracle că a încălcat drepturile de autor atunci când a construit sistemul de operare Android care care rulează pe majoritatea smartphone-urilor din lume, relatează Reuters.

Curtea va audia argumentele, prin teleconferință, în apelul făcut de Google, după ce acesta câștigase procesul în 2016. Ulterior, în 2018, o instanță inferioară a constatat că includerea de către Google a codului software Oracle în Android nu era permisă în temeiul legii drepturilor de autor din SUA. 

Oracle și Google, doi giganți tehnologici cu sediul în California, cu venituri anuale de peste 190 de miliarde de dolari împreună, se luptă în instanțe din 2010. Acum Oracle a solicitat despăgubiri de cel puțin 8 miliarde de dolari.

Rezultatul final al acestui caz va ajuta la determinarea nivelului de protecție a drepturilor de autor pentru aplicații software.

Oracle a acuzat Google că a copiat mii de linii de coduri de computer din popularul său limbaj de programare Java fără licență pentru a face Android, o platformă concurentă care a afectat afacerea Oracle.

În replică, Google a explicat că aceste comenzi rapide pe care le-a copiat în Android nu justifică protecția drepturilor de autor, deoarece ajută dezvoltatorii să scrie programe pentru a funcționa pe mai multe platforme, o cheie a inovației software.

Chiar dacă comenzile pot fi protejate prin drepturi de autor, a spus Google, utilizarea lor a fost permisă în cadrul „utilizării loiale”, care poate proteja copierea care transformă o operă originală protejată prin drepturi de autor. Google a susținut că această copiere a fost „fără îndoială transformatoare”, deoarece a dus la „o platformă de smartphone complet nouă”.