FacebookTwitterLinkedIn

Olanda urmează să înceteze livrarea de piese pentru aeronave de tip F-35 folosite de Israel în Războiul din Fâşia Gaza, potrivit deciziei de luni a instanței, care a dat câștig de cauză unor organizaţii pentru apărarea drepturilor omului.

Conform AFP, tribunalul a dispus ca Olanda să înceteze orice export şi tranzit real de piese de F-35 cu destinaţia finală Israel în şapte zile de la notificarea deciziei.

Curtea de Apel de la Haga invocă riscul ca aceste piese să fie folosite în acţiuni care încalcă dreptul umanitar internaţional prin atacarea unor civili în războiul din Fâşia Gaza între Israel şi mişcarea islamistă palestiniană Hamas.

Potrivit Curții, menţinerea unor bune relaţii cu Israelul şi Statele Unite, aflate în joc în acest dosar, ”nu este un argument bun în continuarea exportului acestor piese de schimb”.

Curtea anulează astfel o hotărâre în prima instanţă în acest dosar, după ce în decembrie, un tribunal districtual din Haga a hotărât că furnizarea de piese este, înainte de toate, o hotărâre politică, în care judecătorii nu ar trebui să se amestece, mai arată sursa citată.

Fii la curent cu tot ce contează în business-ul din România și abonează-te la canalul nostru de Whatsapp Forbes Romania.