IULIUS, unicul dezvoltator de proiecte mixed-use de regenerare urbană din România, cu investiții de peste 1,2 miliarde de euro, a reușit, prin politicile de sustenabilitate, să reducă amprenta asupra mediului și să aibă o implicare relevantă în proiecte destinate comunităților.
Raportul de Sustenabilitate 2021 al companiei IULIUS menționează ca rezultate reducerea, față de 2019, cu 16% a emisiilor de gaze cu efect de seră în proiectele din Iași, Cluj-Napoca, Timișoara și Suceava, precum și eficientizarea cu 33% a consumului de apă. Totodată, este menționată și reducerea cu 15% a consumului de energie, precum și reducerea cu 34% a volumului deșeurilor menajere.
Energie 100% regenerabilă
În cea de-a doua parte a anului 2021, clădirile din portofoliu au funcționat pe bază de energie provenită din surse regenerabile, de la terți. În 2022, compania a demarat un amplu proiect de panouri foto-voltaice. „În toată reţeaua, implementăm centrale foto-voltaice, iar energia produsă va fi utilizată pentru consum propriu. Vorbim de o suprafaţă totală de 32.000 mp de panouri, instalate în opt proiecte, inclusiv în cele aflate în dezvoltare, prin care vom face o economie de energie de aproximativ 10% din totalul consumat la nivel de grup. În plus, contribuim la combaterea schimbărilor climatice, prin reducerea amprentei de carbon”, a declarat Dan Chelaru, Group Sustainability Officer IULIUS.
O altă direcţie este economia circulară și managementul deșeurilor, compania implementând programul „Zero Waste” de reducere și valorificare a deșeurilor generate de proiectele grupului. Astfel, comparativ cu 2019, în 2021 cantitățile de deșeuri menajere generate au scăzut cu 34%. De asemenea, în toate proiectele au fost instalate compostere, care procesează resturile alimentare de la food court şi pe cele vegetale din grădinile urbane din proiectele IULIUS şi le transformă în compost. Materialul organic rezultat este folosit, ulterior, în spaţiile verzi. Cantitatea de deșeuri menajere va fi redusă, astfel, cu până la 40%.
75 tone CO2 absorbite anual de grădini
Tot sub semnul sustenabilității se înscriu și investițiile iniţiale de 17 milioane de euro în componenta verde a proiectelor IULIUS. Grădinile din Iași, Cluj-Napoca şi Timișoara, cu o suprafață cumulată de peste 13 hectare, au devenit un magnet pentru vizitatori. De exemplu, grădina din Palas Iaşi ocupă 45% din suprafața totală, fiind singurul proiect din România care include o proporție atât de mare de verde. În total, se estimează că grădinile IULIUS absorb anual 75 de tone de CO2.
La capitolul mobilitate, IULIUS a făcut investiții consistente în infrastructura din jurul proiectelor sale, prin crearea de artere noi și modernizarea celor existente, implementarea de piste de ciclism, parcări etc. De asemenea, sunt instalate peste 30 de stații de încărcare a mașinilor și trotinetelor electrice şi alte peste 1.000 de locuri de parcare pentru biciclete.
Focus pe tineri și antreprenori
Prezent în marile centre universitare, IULIUS acordă o atenție specială tinerilor, cărora le-a dedicat proiecte de specializare și internship. În 2021, peste 500 de studenți au aplicat pentru stagii plătite de internship pe cele 37 de poziții disponibile. Dintre aceștia, 21 de tineri sunt astăzi angajați ai companiei. Alți 70 de studenți au participat la cursurile de Real Estate Business Management, susținute de specialiștii IULIUS la Facultatea de Economie și Administrarea Afacerilor din Iaşi.
Prin iniţiativa Go Local, compania facilitează accesul în centrele sale a micilor antreprenori, acordându-le facilităţi şi discounturi, peste 170 de întreprinzători înscriindu-se în program.
Credit verde acordat de IFC
Abordarea responsabilă este confirmată prin faptul că toate proprietățile sunt certificate sau în curs de certificare LEED. IULIUS deține singura rețea națională de centre comerciale din România integral certificată verde. Palas Campus, cea mai mare clădire de birouri ca suprafaţă din România (60.000 mp), care va fi inaugurată la începutul anului viitor în centrul Iaşului, a obținut primul credit verde acordat în ţara noastră de International Finance Corporation, divizie a Băncii Mondiale, în valoare de 72 de milioane de euro. Finanţarea va ajuta la obţinerea certificării de clădire verde și a unei reduceri estimate de minimum 20% a consumului de energie și apă.
Pentru anii următori, IULIUS îşi propune continuarea strategiei privind tranziţia spre o economie cu emisii scăzute de carbon, prin dezvoltarea de proiecte eficiente din punct de vedere sustenabil, în conformitate cu iniţiativele globale privind schimbările climatice.