FacebookTwitterLinkedIn

Tulburările de concentrare și atenție sunt comune în timpul programului de lucru, mai ales atunci când este vorba de muncă la birou, solicitantă psihic. Volumul mare de muncă, multitasking-ul, stresul, stilul de viață dezechilibrat, carențele nutriționale și managementul prost al timpului sunt câteva dintre cauzele problemelor de concentrare. Pe termen lung, acest lucru scade productivitatea și rezultatele la locul de muncă, afectând și încrederea de sine. Din fericire, există numeroase metode prin care îți poți îmbunătăți concentrarea. Iată ce trebuie să știi. 

1. Odihnește-te

Adesea, oboseala cronică este responsabilă de scăderea productivității. Lipsa somnului se întâlnește adesea la persoanele care lucrează mult. Ca într-un cerc vicios, activitățile la muncă devin din ce în ce mai dificile, atunci când nu ești odihnit. Dormi 7-8 ore pe noapte și evită să stai treaz până la ore târzii. 

2. Antrenează-ți atenția

Știai că și concentrarea poate fi antrenată? O poți îmbunătăți prin diferite metode, cum ar fi prin jocuri care implică atenție: sudoku, jocuri de memorie, jocuri tip scramble, rebusuri, șah. De asemenea, desenatul timp de 15 minute poate ajuta. Acestea dau rezultate atunci când sunt efectuate regulat.

3. Elimină factorii perturbatori

Zgomotele supărătoare, lumina prea puternică, variațiile mari de temperatură, mirosurile neplăcute, scaunul inconfortabil sunt factori care îți perturbă activitățile și îți întrerup concentrarea. Asigură-te că elimini toți acești factori și că mediul este favorabil activităților pe care le desfășori.

4. Pune muzică relaxantă

În timp ce unele persoane lucrează mai bine în liniște totală, altele se concentrează mai bine atunci când aud pe fundal o muzică relaxantă. Muzica instrumentală, fără versuri, este mai potrivită pentru mediul de lucru.

5. Ia o pauză

Nu te aștepta să te poți concentra, după ce lucrezi deja de câteva ore bune. Învață să îți asculți corpul atunci când îți cere o pauză. Aceasta te va ajuta să revii cu forțe proaspete. 

6. Practică tehnici de relaxare

Tehnicile de relaxare, cum ar fi diferite tipuri de meditație, te ajută să faci față stresului și anxietății. Încearcă mai multe tehnici și vezi ce ți se potrivește, apoi practică metoda regulat. 

7. Include o sursă naturală de cofeină în dietă

Cafeaua, ceaiul verde, ceaiul negru, matcha sau alte ceaiuri provenite din planta Camellia sinensis sunt surse naturale de cofeină. Cofeina este o substanță stimulentă, care induce starea de alertă și crește concentrarea. 

8. Urmează o alimentație echilibrată

O alimentație care nu aduce un aport optim de nutrienți produce dezechilibre și disfuncții în organism. Acestea se resimt și în starea de spirit, dar și în nivelul de energie. Carențele nutriționale te pot face să te simți obosit și îți pot afecta atenția. 

Urmează o dietă cât mai variată, bogată în fructe și legume, respectând cele 3 mese principale și 2 gustări. Îți poți crește aportul de minerale și vitamine, utilizând legume sau semințe sub formă de pudră, care se pot adăuga în smoothie-uri. Poți găsi pulberile organice în categoria de produse bio a magazinelor cu suplimente.

9. Fă sport

Sportul ajută la oxigenarea optimă a tuturor țesuturilor, precum și la creșterea producției de serotonină și endorfine. Toate acestea îmbunătățesc concentrarea.

10. Asigură-ți un mediu de lucru plăcut

Decorează-ți spațiul de lucru așa cum îți place, pentru a-ți induce o stare de bine. Decorarea biroului cu plante te poate ajuta. Folosește lumina naturală, un scaun ergonomic și un difuzor de aromaterapie cu uleiuri esențiale. 

11. Evită multitasking-ul

Atunci când trebuie să fii atent la mai multe sarcini, sunt șanse mari să ai o productivitate scăzută și o atenție deficitară. Dacă obișnuiești să faci asta, încearcă să te focusezi mereu pe o singură activitate.  

12. Schimbă activitatea

Uneori, problemele de concentrare pot fi legate de un anumit tip de activitate. Dacă este posibil, schimbă pentru un timp sarcina. Acest lucru te-ar putea ajuta să îți reîmprospătezi atenția. 

Încearcă aceste măsuri și află ce funcționează mai bine pentru tine. Nu ezita să apelezi la specialiști, dacă aceste probleme persistă sau se agravează.