
HONOR celebrează primul an în România și dă voce românilor care au reușit în ceea ce și-au propus.
Inițiativa HonorVoice susținută de Forbes România îi provocă pe acei români care au reușit în carieră să își amintească de primul lor an de activitate, încurajându-i astfel pe cei care încă se tem să înceapă. Primul an nu e ușor. Suntem onorați să fim cu tine! #HONORtobewithyou
Interviu cu Mihaela Mitroi, PhD, Managing Partner în cadrul GLOBAL TAX ADVISE.
HONOR România vă invită să vă amintiți despre primul dvs. an de activitate. Ce provocări ați întâlnit în primul an și cum ați reușit să le depășiți?
Deși am intrat de curând în această lume fascinantă a antreprenoriatului, parcă ar fi ani de atunci. Am făcut foarte multe în acești doi ani de antreprenoriat și cred că cea mai mare provocare a fost lupta mea cu mine și cu faptul că voiam ca acest proiect personal să-mi iasă așa cum mi-l imaginam, așa cum l-am visat multă vreme. De-a lungul carierei mele am lucrat cu foarte mulți antreprenori și am fost fascinată de voința și tenacitatea lor, și îmi doream foarte mult să încerc și eu acest domeniu. Optimismul și pasiunea pentru ceea ce fac au fost elementele care m-au ajutat să trec peste provocările inerente ale primului an de antreprenoriat.
Privind retrospectiv, cine v-a susținut în primul an de activitate, cine a crezut în dvs. încă de la început? Ce mesaj le-ați transmite astăzi?
Nu doar în antreprenoriat, dar în toate proiectele pe care le-am dezvoltat în cariera mea am simțit din plin susținerea familiei. La începuturile carierei mele, încurajarea pe care am primit-o de la familia mea a fost ce a contat și ce mi-a dat puterea să continui să lupt. Chiar dacă erau perioade în care faptul că lucram foarte mult îmi dădea senzația că nu prea „sunt pe acasă”, până la urmă ajungeam acasă, la ai mei. Și mai am un mesaj: vârsta nu contează deloc în antreprenoriat, ba din contră, încurajez oamenii cu experiență să aibă curajul să o ia de la început. Te menține tânăr.
Împărtășiți cu noi o lecție importantă pe care ați învățat-o în primul an.
Cheia este pasiunea, cel puțin în ceea ce mă privește este esențială. Eu sunt o fire deosebit de optimistă, așa cum am spus, iar acest lucru m-a ajutat, nu doar în primul an, ci întotdeauna, să trec mult mai ușor peste situații care, pentru alții, poate, erau cel puțin provocatoare. Atunci când pleci pe drumul antreprenoriatului, de un lucru poți fi sigur: că niciodată lucrurile nu se vor întâmpla așa cum ți-ai propus sau așa cum le-ai planificat. De aceea ai nevoie de doze consistente de adaptabilitate, de flexibilitate, de rezistență și de certitudinea că mergi înainte chiar și atunci când lucrurile par că nu avansează.
Un sfat pentru cei aflați la început de drum?
Oamenii pot întotdeauna mai mult, mai bine, mai eficient, dar cred că este important ca fiecare să-și cunoască limitele, să știe cât este suficient de mult, de bine sau de eficient pentru propria scară de valori. Comparația cu alte povești de succes sau cu alte personalități poate fi un stimulent atâta timp cât nu alterează propriile valori și referințe.
O personalitate pe care o admirați (și de ce), cineva pe care v-ați simți onorată să îl cunoașteți personal.
Recent am citit „Mitul normalitătii”, cartea lui Gabor Maté și, deși nu este singura lui carte pe care am citit-o, am rămas impresionată de liniștea scriiturii. A fost una din acele cărți pe care le-am citit cu introspecție și analiză. Nu aș spune că sunt un fan, dar cu siguranță mi-ar plăcea foarte tare să-l întâlnesc pe Gabor Maté.