FacebookTwitterLinkedIn

„Spațiu, lumină și ordine, iată de ce are nevoie omul ca să trăiască”, spunea Le Corbusier.

Viața reprezintă suma momentelor de care ne amintim cu drag. Ne place să călătorim și să descoperim locuri noi, însă confortul ni-l regăsim acasă.

Ce are în plus un obiect de mobilier original? Să luăm ca exemplu canapeaua, mobilierul care ne îmbrățișează seara, acasă, care găzduiește întâlnirile din weekend, cu prietenii, sau cele de sărbători, cu familia.

Este imposibil de subestimat rolul canapelelor într-o locuință. Pe lângă bucătărie, zona de zi oferă un mediu confortabil pentru timpul petrecut în familie. Familia se adună pentru a se uita la televizor sau pentru a vorbi despre evenimentele de peste zi. În acest scenariu, canapeaua servește drept loc de adunare, un cadru confortabil și sigur pentru discuțiile în familie.

În urmă cu câțiva ani, pentru a înțelege care sunt elementele care deosebesc o canapea de calitate superioară de una de calitate inferioară, am vizitat fabrica unui producător italian, foarte cunoscut atât în România, cât și în plan internațional. Atunci aniversau 40 de ani de activitate.

Succesul companiei se datora pasiunii cu care echipa „creiona” colecțiile de canapele. Am fost plăcut surprinsă să aflu că patronii se implicau în toate departamentele companiei. L-am surprins pe cel mai în vârstă dintre aceștia în fabrică, verificând calitatea fiecărui produs care trecea pe bandă.

Filozofia brandului cuprindea valori legate de oameni și stil de viață, despre pasiunea de a crea mai mult decât obiecte, menirea acestora fiind de a bucura privirea și simțurile.

Deși fabrica era modern tehnologizată, tot procesul de producție era urmărit de oameni, aceștia fiind foarte atenți la detalii. Nimic nu poate înlocui exigența umană, produsele fiind create, până la urmă, pentru oameni.

Calitatea materialelor – începând atât cu structura de rezistență din lemn, umplutura de poliuretan dens, cât și husa din piele sau din textil natural – era reprezentată de elementele de bază în respectarea tradiției și a fiabilității produselor. Mirosul materialelor naturale din fabrică: piele, lână, bumbac, mătase etc. se resimțea ca un parfum nou.

Mobilierul, pe lângă partea practică, îți încântă simțurile, prezența, mirosul și atingerea obiectelor având o mare importanță pentru confortul nostru fizic și psihic. La colecțiile de canapele produse în Italia se regăsesc detalii inovative și personalizate ale designerilor italieni. Acestea sunt modulabile astfel încât să le poți utiliza în diferite configurații, în funcție de spațiu; sunt dehusabile, oferindu-ți posibilitatea ca în timp să schimbi doar husa, conferind o imagine proaspătă încăperii.

Husa din piele, o alegere elegantă pentru zona de living, este prelucrată astfel încât să-ți confere senzația atingerii umane. Colecția de textil este inspirată din designul vestimentar italian, fiind reînnoită an de an. Sunt bucuroasă că au apărut și în România câteva branduri de canapele preocupate de ridicarea standardelor de calitate și care au angajat designeri de produs pentru a inova.

Când achiziționăm o canapea, suntem tentați să alegem doar pe criterii estetice și de cost. Și totuși, ce altceva ar trebui să ne mai intereseze pe lângă aceste aspecte?

Investiție unică, rentabilitate pe termen lung
Furnizorul și țara de proveniență. Furnizorii internaționali, cu fabrici de zeci de ani, investesc sume considerabile în cercetare, folosesc materiale de calitate atent selecționate, au utilaje și mână de lucru specializate, precum și designeri care gândesc atent colecțiile. Pentru a intra în producție, o canapea rămâne la stadiu de prototip și analiză între doi și cinci ani.

Fiabilitatea, rezistența în timp, ține tot de experiența furnizorului care nu-și permite să folosească decât materiale de calitate. Dacă nu ținem cont de acest considerent, bucuria prețului mic este de scurtă durată. Adevărul este că, investind într-o canapea de la un brand „fără nume”, ne putem afla în situația ca, într-un an sau doi, să fim nevoiți să achiziționăm o altă canapea sau, mai grav, să ne resemnăm cu disconfortul pe care singuri ni l-am creat.

Canapeaua este cel mai popular și necesar mobilier
Canapeaua este locul în care „se cuibăresc” toți membrii familiei: părinții, copiii, animăluțele de casă, rudele și prietenii care vin în vizită. Dacă ești singur, probabil că îți petreci timpul liber urmărind emisiunile preferate sau invitând prietenii să vedeți un meci de tenis sau de fotbal în weekend.

Interiorul canapelei. Structura flexibilă de lemn, spuma de poliuretan calculată la densitatea corespunzătoare, stratul din puf de gâscă corect selecționat, toate acestea ne fac să apreciem confortul unui produs de calitate. Interiorul unei canapele trebuie să relaxeze organismul și să lase circulația sângelui să se desfășoare în mod corespunzător.

Husa canapelei. Materialul din care este confecționată husa este foarte important, acesta fiind partea de suprafață a canapelei cu care pielea noastră intră în contact aproape zilnic.

Compoziția din care este alcătuit textilul trebuie să cuprindă bumbac, cașmir, mătase naturală, lână etc. Pe lângă confortul dat de atingere, acesta emană și un miros plăcut, natural. Prin alegerea unui material natural evităm eventualele alergii cu care se confruntă tot mai mulți dintre noi. Trebuie să privim cu atenție detaliile, ca și la o haină: frumusețea, rezistența și acuratețea cusăturilor. Este important ca husa să poată fi schimbată cu ușurință și să se comporte bine la spălare.

Canapeaua este piesa de rezistență din livingul tău. Aceasta subliniază linia designului amenajării, a stilului în care a fost gândit decorul: minimalist, modern, clasic, baroc, tradițional etc. Sunt multe modele de canapele devenite celebre și aș aminti mai jos câteva dintre ele.

O canapea cu o istorie cunoscută, ce datează din secolul al XVIII-lea, este canapeaua Chesterfield. Apreciată în special de adepții stilului britanic pentru liniile armonioase, butonii clasici și cusăturile elegante, canapeaua Chesterfield este un simbol al rafinamentului. Se spune că prima canapea asemănătoare cu varianta atât de cunoscută astăzi a fost utilizată de contele din Chesterfield, Phillip Stanhope.

Caracterizată de linii și unghiuri drepte, canapeaua Lawson este foarte ușor de integrat în orice decor. Denumirea canapelei provine de la Thomas W. Lawson, un prosper om de afaceri care și-a comandat un model de canapea care să-i aducă un plus de confort.

Prima canapea Lawson a avut un spate stratificat, realizat din perne suprasaturate. Designerii și-au pus amprenta asupra modelului, iar astăzi o canapea Lawson poate fi recunoscută după cele trei perne care alcătuiesc spatele, dar și după brațele care sunt amplasate mai jos.

Canapelele moderne au linii clare, drepte sau ușor rotunjite, cu design cât mai simplu. Ele reprezintă, de obicei, piesa cea mai importantă din camera de zi, oferind spațiu, confort, relaxare și un cadru ideal pentru socializare. O canapea stabilește starea de spirit a zonei tale de zi și servește drept punct de reper în jurul căruia este aranjat restul mobilierului casei tale.

Achiziționează conștient și răsfață-ți simțurile cu obiecte de mobilier originale, care ți se potrivesc, atât ca design, cât și ca stil. Rezistă tentației de a achiziționa obiecte de mobilier aflate în stocuri mari în magazine, copii fabricate în China, realizate din materiale alergenice și cu durabilitate îndoielnică.

„Atunci când o casă este goală, cu excepția câtorva lucruri necesare, frumoase și perfecte, ea devine o oază de liniște. Apreciați-o, îngrijiți-o și locuiți-o cu respect, pentru a proteja comoara cea mai de preț: pe dumneavoastră însevă. Corpul adăpostește spiritul, așa cum casa adăpostește corpul. Casa trebuie să fie un loc de relaxare, o sursă de inspirație, un spațiu terapeutic”, spunea Dominique Loreau.

Așadar, canapeaua este obiectul de mobilier care ne răsfață simțurile. Energia noastră zilnică depinde de energia obiectelor de mobilier care ne înconjoară.

Ție ce canapea îți completează stilul de viață?