FacebookTwitterLinkedIn

Analiștii și experții militari au observat pentru prima dată misterioasa literă Z pe 19 februarie, pictată manual pe tancurile și camioanele militare rusești adunate la granița cu Ucraina. Teorii larg răspândite au luat naștere în rândul experților occidentali cu privire la ce înseamnă aceasta, dat fiind că litera Z nu există în alfabetul chirilic rus.

Pe măsură ce a început invazia Rusiei, mai multă tehnică militară a fost reperată ca fiind marcată cu Z-uri, precum și alte litere, inclusiv O, X, A și V. Literele văzute peaparatura militară erau de obicei încadrate de pătrate, triunghiuri și alte forme pictate.

Cea mai populară teorie folosită de experții militari este că acestea au fost scrise în funcție de zonele în care sunt staționate de obicei trupele ruse, cu Z potențial drept pentru Zapad (vest), notează The Guardian.

Alții cred că litera este utilizată în încercarea de a stopa focul inamicului, în timp ce unii experți militari ruși pro-Kremlin au speculat că litera Z reprezintă numele președintelui ucrainean Volodimir Zelenski și litera V pentru Vladimir Putin.

Ministerul rus al Apărării însuși nu a comentat nicio teorie și, în schimb, a postat pe canalul său de Instagram că Z înseamnă Za pobedu („pentru victorie”) și V reprezintă „puterea adevărului”.

Cum a devenit Z simbolul războiului din Rusia?

În ultimele două săptămâni, litera Z a trecut de la un marcaj militar la principalul simbol al sprijinului public pentru invadarea Ucrainei de către Rusia.

La doar trei zile după invazie, rețeaua de stat Russia Today, finanțată de Kremlin, a anunțat pe canalele sale de socializare că vinde produse cu inscripția literei Z, inclusiv tricouri și hanorace, pentru a arăta sprijinul față de trupele ruse. De atunci, nenumărate flashmob-uri în toată țara au fost organizate de autorități, în care tineri ruși sunt văzuți purtând o cămașă cu litera Z, în timp ce își afișează sprijinul pentru război. Litera Z a fost, de asemenea, pictată pe blocuri mari de apartamente din epoca sovietică și afișată pe panouri publicitare stradale.

Oficialii dornici să-și arate sprijinul pentru război s-au angajat chiar să includă litera în numele regiunii lor. Serghei Tsivilev, șeful regiunii Kemerovo, a anunțat că a decis să redenumească regiunea și să adauge litera Z în regiune, care ar putea fi acum listată drept KuZbass.

Simbolul a beneficiat, de asemenea, de o expunere și în afara Rusiei. Vineri, mii de sârbi fluturând steaguri rusești și purtând litera Z au mărșăluit prin Belgrad până la ambasada Rusiei, într-o demonstrație de sprijin public pentru Moscova după invazia acesteia în Ucraina. Iar sâmbătă, gimnastul rus Ivan Kuliak a purtat litera Z în timp ce stătea lângă ucraineanul Kovtun Illia, medaliatul cu aur la un eveniment de la Cupa Mondială de gimnastică de la Doha.

Cum a reacționat societatea rusă față de litera Z?

Prin Moscova, se observă ocazional mașini cu un Z pictat pe ele, dar însemnul nu a văzut încă o utilizare reală pe scară largă în rândul populației ruse. Mai amenințător, litera Z a fost folosită ca o tactică de intimidare împotriva celor care se opun războiului. Membrii colectivului de opoziție Pussy Riot, precum și ai ONG-ului Memorial, anti-război, au spus că simbolul Z a fost pictat pe ușa apartamentului lor, adaugă The Guardian