FacebookTwitterLinkedIn

Deși analiștii economici au subliniat că efectele crizei energetice le vom simți puternic în această iarnă, industriile alimentare din statele europene au început deja să le resimtă din plin.

Spre exemplu, la fabrica pe care firma franceză de patiserie Brioche Pasquier o deține în apropiere de Londra, fiecare chiflă care iese din cuptor costă acum cu cel puțin 50% mai mult pentru a fi produsă, transmite Bloomberg.

De la unt la ouă și zahăr, majoritatea materiilor prime pe care compania franceză le utilizează pentru a produce croissante, brioșe și cornulețe s-au scumpit semnificativ în ultimul an, susțin oficialii patiseriei. Mai nou, potrivit acestora, compania trebuie să facă față și exploziei facturilor la energie.

„Este un efect de domino care are legătură cu faptul că noi am fost loviți de o creștere semnificativă a prețurilor la energie. Trebuie să încercăm să ne majorăm și noi prețurile către retaileri și, din păcate, asta se transferă asupra consumatorilor”, spune Ryan Peters, director la fabrica pe care compania Brioche Pasquier UK Ltd. o are la Milton Keynes, în apropiere de Londra.

Prețurile mondiale la alimente au atins un nivel record în urma cu câteva luni, pe măsura ce invazia rusească din Ucraina a lipsit lumea de o serie de produse de bază precum grâu și uleiuri vegetale. Chiar dacă între timp prețurile au mai scăzut, luna iulie fiind a patra lună consecutivă de declin, este puțin probabilă o pauză, susțin analiștii. Motivul este acela că producătorii de alimente din Europa trebuie să facă față acum unor prețuri mari la energie, în condițiile în care cotațiile la gaze naturale, cărbune și electricitate sunt de câteva ori mai mari decât un nivel normal.

„Fie că este vorba de prăjirea cafelei sau producția de zahăr din sfecla, până acum companiile au vorbit numai de creșterea prețurilor la materiile prime. Cred că ce este mai rău abia urmează odată cu creștere prețurilor la energie. Iarna aceasta va fi un moment dificil și, cel mai probabil, costurile de procesare vor crește”, susține și Kona Haque, director de cercetare la traderul de materii prime ED&F Man.

Perspectivele sumbre au impulsionat guvernele să intervină. La jumătatea lunii august, Uniunea Europeana a aprobat un pachet de sprijin în valoare de 110 milioane de euro pentru susținerea companiilor din sectorul agricol care au fost afectate de creșterea prețurilor la energie, îngrășăminte și alte materii prime din cauza razboiului din Ucraina.