Cristina Dan, o creatoare româncă stabilită în Suedia, a proiectat un model circular de fashion, pornind de la folosirea tehnologiei AI în procesul de design, pentru a recupera valoarea acestora.
„Împreună cu echipa de la Catedra pentru Sisteme bazate pe Interacțiune și Comunicare, Institutul de Informatică, Universitatea St. Gallen, Elveția, prin Prof. Dr. Andrei Ciortea și Prof. Dr. Simon Mayer, ne așteptăm ca această abordare să permită economii circulare scalabile în industria de îmbrăcăminte”, afirmă Cristina Dan, cercetătoare în domeniul modei circular și fondatoarea proiectului SOLVE.
Industria modei, în special producția de îmbrăcăminte, reprezintă unul dintre sectoarele cele mai consumatoare de resurse. În prezent, mai mult de 2/3 din impactul pe care un articol de îmbrăcăminte îl are asupra mediului provine exclusiv din producția de materiale: fibre, fire, țesături și tratament umed. Cu 53 de milioane de tone de fibre produse în fiecare an, dintre care 87% care sfârșesc în gropile de gunoi, industria poluează mediul și irosește resurse prețioase.
După trei ani de colaborare, primul pas al proiectului a fost finalizat cu succes prin crearea unei colecții proof-of-concept care poartă același nume ca și sistemul: Refashion. Colecția a fost creată din trei blocuri de țesături multifuncționale, din bumbac organic certificat Tencel și GOTS, din care au fost create peste 10 stiluri diferite la modă: un top, patru rochii, două fuste, un bolero, două salopete și un jachetă reversibilă.
Proiectul demonstrează cât de versatile pot fi blocurile de material textil. Mai mult, fiecare articol de îmbrăcăminte poate fi ușor dezasamblat, reproiectat și refăcut într-un alt stil, după ce este returnat de către utilizatorul final.
Modelul proiectării circulare asistată de inteligență artificială este primul de acest gen, în care creativitatea umană este îmbunătățită de inteligența artificială. Cercetările viitoare se vor concentra pe explorarea potențialului de industrializare a strategiei de proiectare circulară prin automatizare și AI. Iar scopul final vizează sprijinirea companiilor de modă care intenționează să închidă ciclul de viață al produselor.
Refashion a atras atenția mediului academic și a industriei, iar cele două sectoare își unesc acum forțele cu mulți alți participanți, pentru a pregăti o inițiativă la scară largă privind modelele regionale de producție circulară, în regiunea Lacului Constance din Elveția.
Cristina este designer de modă, cercetător și lector, cu studii la instruită Universitatea de Design din Danemarca, master în Leadership for Sustainability la Universitatea Malmö din Suedia și cu experiență în economia circulară și biomimetism. Pe lângă proiectele personale, Cristina îndrumă studenții de la VIA Design University și de la Universitatea Malmö ca lector invitat.