
Creșterea europeană mai slabă decât se preconiza, o stagnare a economiei SUA și îngrijorările cu privire la economia chineză au ridicat perspectiva unei recesiuni globale determinate, de asemenea, și de creșterea inflației și de războiul din Ucraina.
Noile date de vineri au arătat că invazia rusă afectează economia Europei, crescând prețurile energiei și alimentelor, înrăutățind blocajele de aprovizionare pentru producători, precum și subminând încrederea întreprinderilor și a consumatorilor.
Vestea dezamăgitoare a venit la o zi după ce SUA a anunțat că economia sa a suferit o contracție trimestrială neașteptată de 0,4%, în timp ce îngrijorările cu privire la impactul blocajelor severe cauzate de carantin Covid-19 în China au provocat cea mai mare scădere lunară înregistrată a monedei chineze, cu 4,2%. Scăderea este mai mare decât o devalorizare unică de banca centrală chineză în 2015, care a zguduit piețele globale și mai accentuată decât în timpul războiului comercial dintre SUA și China sub administrația Trump, relatează Financial Times.
Produsul intern brut din cele 19 țări care împart moneda euro a crescut cu 0,2% în primele trei luni ale anului, comparativ cu 0,3% în trimestrul precedent, a anunțat vineri Eurostat. Economiștii au estimat, în medie, creșterea în bloc să rămână stabilă.
Economia Franței a stagnat în primul trimestru, în timp ce producția italiană s-a contractat. Economia spaniolă și-a pierdut ritmul. Germania a fost singura dintre cele mai mari patru economii din UE care a depășit așteptările, deoarece a înregistrat o creștere slabă de 0,2% față de ultimele trei luni.
Inflația din zona euro a fost de 7,5% în anul până în aprilie, în creștere de la un nivel record de 7,4% în luna precedentă. Prețurile la energie au crescut cu 38%, în timp ce prețurile la alimentele neprocesate au crescut cu 9,2%. Inflația de bază, excluzând energia și combustibilul, a crescut la 3,5% de la 2,9%.
Datele arată că presiunile asupra prețurilor continuă să crească în zona euro, ridicând inflația și mai mult peste ținta de 2% a BCE și declanșând solicitări ca aceasta să accelereze inversarea politicii monetare ultra-lax.
Invazia Ucrainei de către Rusia a întunecat perspectivele pentru economiile europene. Economiștii sunt îngrijorați de faptul că o escaladare a sancțiunilor occidentale împotriva Moscovei riscă să ducă la o penurie de petrol și gaze, care ar afecta puternic industria și ar duce la creșterea prețurilor energiei, erodând veniturile gospodăriilor și scăzând și mai mult încrederea consumatorilor și a întreprinderilor.