FacebookTwitterLinkedIn

Prețurile internaționale ale țițeiului vor rămâne ridicate pentru o perioadă, a declarat Patrick Pouyanné, directorul executiv al TotalEnergies pentru RTL Franța, comentând recenta creștere a prețurilor petrolului și prețurile mari la energie și gaze, în special în Europa.

Cererea globală de petrol, în continuă creștere, va menține prețurile ridicate, potrivit managerului TotalEnergies, una dintre cele mai mari companii producătoare de petrol și gaze din lume.

Vorbind cu RTL Franța, Pouyanné a anunțat că, începând cu 14 februarie, TotalEnergies va distribui „tichete de gaz” în valoare de 100 de euro clienților cu venituri mici din Franța, pentru a-i ajuta să facă față facturilor majorate la energie.

Prețurile mai mari ale petrolului, în prezent la 90 de dolari pe baril, s-au adăugat altor crize precum cea energetică din Europa, exprimată prin creșteri ale prețurilor la gaz și electricitate – și a facturilor clienților – în ultimele luni.

Opinia lui Pouyanné, că prețurile petrolului vor rămâne ridicate, este împărtășită de un număr mare de directori și de analiști din industrie.

Cererea robustă de petrol, combinată cu scăderea capacității de producție de rezervă la nivel mondial și nivelurile „îngrijorătoare” ale stocurilor, ar putea împinge prețul petrolului și mai sus, spune Vitol Group, unul dintre cei mai mari comercianți de petrol din lume. Astfel, în al doilea trimestru, petrolul ar putea ajunge la 100 de dolari pe baril, potrivit Bank of America.

În România, benzina a crescut la pompă cu 86 de bani de la începutul anului

În România, la data de 31 decembrie 2021, prețul benzinei în stațiile Petrom era de 6,10 lei/litrul pentru benzina standard și de 6,07 lei/litrul pentru motorina standard. Două săptămâni mai târziu, la 14 ianuarie, prețurile ajungeau la 6,38 lei/litrul pentru benzina standard și 6,34 lei/litrul pentru motorina standard, o creștere cu 28 de bani/litru, iar cel al motorinei cu 27 de bani pe litru.

În prezent, prețul benzinei standard este 6,96 lei/litru la Petrom Mântuleasa (București), respectiv de 7 lei/litru pentru motorina standard. La o lună și jumătate de la începutul anului, prețurile au crescut așadar cu 86 de bani pentru litrul de benzină și de 93 de bani pentru cel de motorină.