Deciziile radicale ale băncilor centrale din acest an reduc valoarea obligațiunilor cu randamente sub zero cu 11 miliarde de dolari, pe măsură ce acestea aleg să finalizeze achizițiile de active la scară largă și ridicarea ratelor dobânzilor în lupta cu inflația fluctuantă.
Costurile obligațiunilor au scăzut în acest an, în consecință, având cel mai mic randament din 2015, și prezintă o scădere abruptă de la un total de mai mult de 14 miliarde de dolari la jumătatea lunii decembrie la 2,7 miliarde în momentul de față, în conformitate cu indicele global al obligațiunilor combinate Bloomberg – un amplu indicator al pieței de venituri fixe. Eliminarea totală a randamentelor nefavorabile ar marca o revenire la normalitate pentru o gamă largă de comercianți uriași, adaugă Financial Times.
„Băncile centrale încearcă cu întârziere să treacă de acest șoc inflaționist, așa că piața de obligațiuni a stabilit brusc prețul într-o schimbare enormă a ratelor dobânzilor”, a declarat Mike Riddell, supraveghetor senior de portofoliu la Allianz World Buyers.
Randamentele nefavorabile au fost considerate de neconceput, apoi ca o noutate și mai târziu ca o caracteristică de lungă durată a piețelor mondiale. Acestea oglindesc percepția conform căreia băncile centrale ar menține ratele dobânzilor la un nivel scăzut și au devenit porțiuni masive ale datoriilor naționale din Japonia și din zona euro în ultima vreme.
Evaluarea s-a schimbat dramatic în ultimele luni, în special în spațiul euro, locul în care instituția financiară centrală europeană a reiterat joi planurile de a-și finaliza programul de cumpărare de obligațiuni în acest an, iar comercianții pariază că ratele dobânzilor la obligațiuni vor reveni la zero pentru prima dată din 2014.
Zona euro a fost motorul masiv al reducerii la cumpărarea și vânzarea de datorii la randamente sub zero. În decembrie, blocul monetar a reprezentat mai mult de 7 miliarde de dolari din astfel de obligațiuni, împreună cu toate obligațiunile autorităților germane. Această decizie a scăzut la doar 400 de milioane de dolari. Japonia, locul unde instituția financiară centrală a rezistat până acum schimbării la nivel mondial în direcția unei acoperiri financiare mai stricte, reprezintă acum mai mult de 80% din obligațiunile cu randament negativ din lume.