FacebookTwitterLinkedIn

Ingrediente

250 ml lapte călduț

10 g drojdie

600 g făină Băneasa 000

150 g zahăr

1 ou mare

un praf de sare

1 linguriță extract de vanilie

100 g unt moale 80% grăsime

200 g rahat

300 g nucă măcinată

1 ou bătut pentru uns

Mod de preparare

Amestecă drojdia cu laptele călduț. În robotul de bucătărie punem făina, oul și zahărul. Amestecăm 2-3 minute, după care adaugăm amestecul de lapte și drojdie, punem untul moale și frământăm până obținem un aluat elastic, omogen și ușor lipicios.

Formăm o bilă din aluat și o mutăm într-un bol curat. Acoperim bolul cu folie alimentară și îl punem într-un loc cald. Lăsăm să dospească 3 ore sau până își dublează volumul.

După ce aluatul a crescut, întindem un dreptunghi de aluat de ½ cm grosime. Ungem aluatul cu amestecul de rahat și nucă, într-un strat uniform. Rulăm foaia de aluat și formăm două fâșii de aluat, pe care le împletim.

Mutăm cozonacul într-o tavă îmbrăcată cu hârtie de copt și îl lăsăm să dospească o oră sau până crește cel puțin 4-5 cm. Ungem cozonacul cu ou bătut, îl presărăm cu zahăr tos și îl introducem în cuptorul încins la 160°C cu ventilație sau 180°C static timp de 35-45 de minute.