FacebookTwitterLinkedIn

Administrația SUA a anunțat că a fost de acord să achiziționeze un lot suplimentar de 500.000 de doze de Evusheld (tixagevimab împreună cu cilgavimab), o combinație de anticorpi cu acțiune prelungită pentru tratamentul profilactic pre-expunere al COVID-19.

Anunțul survine după ce administrația americană aprobase deja cumpărarea altor 700.000 de doze de Evusheld.

„Acest acord va aduce protecție unora dintre cele mai vulnerabile persoane din SUA, inclusiv celor imunodeprimați, a căror protecție prin vaccinare este limitată sau absentă și care au în prezent puține opțiuni în fața creșterii rapide a cazurilor de COVID-19 observată în ultimele săptămâni. Evusheld este singura terapie cu anticorpi care a primit autorizație de utilizare de urgență în SUA pentru profilaxia pre-expunere și una dintre cele două terapii cu anticorpi autorizate care prezintă activitate de neutralizare împotriva Omicron și a tuturor celorlalte variante”, a explicat Iskra Reic, Vicepreședinte executiv – vaccinuri și terapii imune la AstraZeneca.

Potrivit oficialilor americani, livrarea celor 500.000 de doze suplimentare este programată pentru primul trimestru al anului 2022.

Evusheld, cunoscut anterior ca AZD7442, este o combinație de doi anticorpi monoclonali – tixagevimab (AZD8895) și cilgavimab (AZD1061) – derivati din celulele B donate de pacienții convalescenți după infectarea cu virusul SARS-CoV-2.

În decembrie 2021, FDA a emis o autorizare pentru utilizarea de urgență (EUA) a Evusheld în profilaxia (prevenirea) pre-expunere la COVID-19 la adulți și adolescenți (cu vârsta de 12 ani și peste și greutatea de cel puțin 40 kg) cu imunitatea compromisă care nu pot genera un răspuns imun adecvat prin vaccinarea împotriva COVID-19 și pentru persoanele pentru care vaccinarea COVID-19 nu este recomandată din cauza unui istoric de reacții adverse severe la un vaccin COVID-19.

Evusheld este singura terapie cu anticorpi autorizată în SUA pentru a preveni simptomele COVID-19 înainte de expunerea la virus.