FacebookTwitterLinkedIn

ClusterPower, compania care construiește și operează fabrici de Inteligență Artificală, ar putea deveni următorul unicorn din România. În prezent, cererea de storage, computing, cybersecurity și servicii conexe depășește capacitatea disponibilă. În această situație, viteza de construire de noi capacități este critică, explică Cosmin Georgescu, CEO ClusterPower, într-un interviu acordat Forbes.

„Avem toate premisele ca, într-un orizont de timp de 3-5 ani, să vorbim de ClusterPower, unicornul din România care construiește și operează fabrici de AI cu ajutorul cărora companiile dezvoltă soluții care îmbunătățesc semnificativ viețile oamenilor. Tehnologia nu are sens dacă nu este folosită cu scopul de a ne face viețile mai bune”, a declarat Cosmin Georgescu, CEO ClusterPower, într-un interviu acordat Forbes.

Piața mondială de tehnologie se dezvoltă exponențial. În fiecare lună apar noi aplicații bazate pe AI ce sunt utilizate în business sau activitatea de zi cu zi. Toate aceste aplicații colectează date care trebuie orchestrate, omogenizate, stocate, protejate, analizate și utilizate pentru decizii de business sau pentru automatizări de proces. Cu cât mai multe date, cu atât e mai mare spațiul de stocare necesar. Cu cât mai variate tipologiile datelor, cu atât mai rapide trebuie să fie procesele de computing, pentru a economisi timp. Iar toate aceste procese necesită energie.

Cererea de storage, computing, cybersecurity și servicii conexe depășește capacitatea disponibilă. Situație în care viteza de construire de noi capacități este critică, explică Cosmin Georgescu.

“Aici intervin câteva avantaje pe care România, în general, și ClusterPower, în particular, le au, în privința disponibilității energiei și spațiului necesar pentru a dezvolta aceste capacități. Toți acești factori susțin ClusterPower în modelul său de dezvoltare. Proiectăm și construim rapid centre de date de mare capacitate, în care companiile care au nevoie de tehnologie își pot scala rapid infrastructura necesară și avem expertiză în construirea și operarea infrastructurilor de inteligență artificială,” a mai spus Cosmin Georgescu.

ClusterPower a conectat România la marile centre de date din lume, prin realizarea primului centru de date hiperscalabil din Europa de Sud Est, la Mischii, lângă Craiova, în urma unei investiții de 50 de milioane de euro. Acest instrument necesar digitalizării naționale este o infrastructură unică dedicată dezvoltării soluțiilor care folosesc Inteligență Artificială dezvoltată cu tehnologie de top.

“Infrastructura IT de tipul celei construite de ClusterPower este, într-adevăr, un element central care sprijină creșterea economică – în fapt la fel ca orice alt tip de infrastructură critică – fie că vorbim de transport, energie sau altele. Viața noastră obișnuită este constant intersectată de diverse aplicații și soluții digitale – folosim cu toții cel puțin o variantă de hartă digitală, de GPT a auzit tot mapamondul, iar în domeniul medical deja s-a ajuns la tratamente personalizate cu ajutorul tehnologiei. Digitalizarea și inovarea se regăsesc și la nivelul companiilor”, a precizat Cosmin Georgescu.

În termeni de eficiență

De infrastructura digitală și de tehnologiile avansate depinde competitivitatea economiei naționale.

“Suntem în mod clar într-un punct de inflexiune, de schimbare fundamentală a paradigmei economice, în care tehnologiile avansate joacă un rol esențial – sunt martorii revoluției industriale 4.0. Competitivitatea și suveranitatea unei economii depind astăzi și de această resursă scumpă – infrastructura digitală pe baza căreia se generează valoare adăugată mare,”a mai explicat Cosmin Georgescu.

Centrele de date devin Fabrici de AI care vor lucra în tandem cu fabricile care produc bunuri sau companiile care creează servicii. Și pentru a face acest pas, ele trebuie să înglobeze tehnologii avansate capabile să stocheze și să proceseze volume masive de date, în timp cât mai scurt – adică au nevoie de infrastructură digitală de capacitate mare.

“Iată de ce am considerat că este necesară investiția realizată de ClusterPower, care a adus în România câteva noutăți la nivel național și internațional. Vorbim despre elemente care sunt astăzi esențiale pentru asigurarea competitivității companiilor românești și, implicit aduce beneficii economiei României – inovație, excelență, flexibilitate, viteză și potențial de scalare și creștere accelerată. Acestea se regăsesc ca valori centrale ale afacerii noastre,” mai spune CEO-ul ClusterPower.

Compania asigură infrastructură hyperscale de cloud, securitate cibernetică în cloud, precum și pentru High Performance Computing și AI. “Și democratizăm accesul companiilor românești la resurse tehnologice de top, care până acum un an și jumătate nu erau disponibile comercial,” precizează Cosmin Georgescu.

ClusterPower a construit primul centru de date hiperscalabil (până la 200 de MW) din Europa de Est cu dublă certificare Tier III de către Uptime Institute pentru Design și Construcție.

“Aceste certificări confirmă clienților noștri că asigurăm cei mai buni parametri de disponibilitate a serviciilor, criteriu important pentru infrastructurile critice de IT. Mai departe, asta se traduce, de fapt, în creșterea afacerilor clienților noștri.

România poate deveni o alternativă la zonele tradiționale de operare din Europa – Frankfurt, Londra, Amsterdam, Paris sau Dublin, și un punct de referință în proiecte naționale si transnaționale de digitalizare, cercetare și inovare din domeniile calculului de înaltă performanță, inteligență artificială și securitate cibernetică”, mai spune CEO-ul ClusterPower.

Investiția ClusterPower ajută companiile din România să recupereze decalajul tehnologic față de alte piețe și să își crească eficiența și competitivitatea internațională.

„În același timp, vorbim de atragerea de proiecte internaționale în România. Existența unei infrastructuri de dimensiunile pe care le-am prezentat, cu disponibilitate ridicată a serviciilor și, mai ales, construită cu viziunea de a fi un sprijin pentru dezvoltarea soluțiilor viitorului, creează premisele unor ecosisteme transnaționale de clienți și parteneri. România beneficiază astăzi nu doar de resursele umane înalt calificate în domeniul IT, dar are și infrastructura digitală necesară pentru a deveni un lider în astfel de proiecte,” potrivit sursei citate.

Construcția data center-ului ClusterPower poate facilita accesul noilor generații de elevi și studenți interesați de specializarea în domeniul IT, la cel mai puternic calculator disponibil la momentul actual în România.

„Suntem implicați în dezvoltarea ecosistemului tech din regiune și colaborăm îndeaproape atât cu comunitățile de cercetare și învățământ, cât și cu incubatoarele și acceleratoarele de startup-uri care dezvoltă noi instrumente și aplicații digitale. Astfel de companii au devenit tot mai prezente în mediul academic și vedem studenți care, încă din facultate, lucrează la idei care vor transforma lumea și pornesc pe calea antreprenoriatului într-un startup.

Aceste colaborări sunt pentru noi o cale prin care punem la dispoziția celor care au nevoie de tehnologie avansată să modeleze, să testeze și să scaleze ideile lor de business. Pentru ei, faptul că în România există o infrastructură de top care în alte țări este extrem de scumpă sau pentru care există cozi de așteptare de luni de zile poate deveni un avantaj competitiv. Chiar recent am avut un client care și-a modelat și antrenat pe infrastructura noastră de inteligență artificială o platformă de Generative AI și acest lucru l-a ajutat să demonstreze viabilitatea produsului și să închidă mai rapid o rundă de finanțare.

Când identificăm idei valoroase, le ajutăm să devină realitate fie prin construirea unui proof-of-concept pe un termen scurt, care apoi se transformă într-un parteneriat comercial, fie prin oferirea de credite convertibile în resurse tehnologice care să ajute startup-urile să depășească cea mai dificilă etapă, cea de început. În ultimul astfel de proiect, 3 startup-uri care inovează în blockchain, crypto, finanțe descentralizate și NFT au fost premiate cu astfel de resurse,” a explicat Cosmin Georgescu.

Până în 2025 compania are în plan finalizarea a cinci datacentere, pentru a ajunge la 4-5000 de racks și o putere de 200 MW. Avem în vedere replicarea modelului actual în mai multe locații. Lucrăm la asta însă prefer să păstrez misterul și să anunțăm următorul succes atunci când este operațional,”a replicat CEO-ul ClusterPower.

Pentru a obține o prezență fizică globală, companiaimplementează cele mai bune practici de business și standarde din industrie, astfel încât să poată deservi cele mai înalte exigențe de business. “Avem agilitatea și flexibilitatea unei companii antreprenoriale. Suntem capabili să replicăm modelele deja testate și să construim în termen de luni ceea ce în alte țări se construiește în ani. Cumulăm în echipa internă zeci de ani de experiență în proiecte din domeniul tehnologic, energiei verzi și cel al construcțiilor industriale. Și avem un ecosistem de parteneri capabili să ne susțină creșterea.

România are o resursă umană numeroasă și înalt calificată în tehnologiile digitale

Ne dezvoltăm în România și regiune și suntem dedicați să contribuim la dezvoltarea Europei de Est ca un pol de dezvoltare tehnologică. Și vizăm să operăm în toată lumea”, a declat Cosmin Georgescu.

Despre atragerea forței de muncă necesare pentru ClusterPower, Cosmin Georgescu spune că România are o resursă umană numeroasă și înalt calificată în tehnologiile digitale. La acest fenomen au contribuit, pe de o parte, învățământul tehnic bine dezvoltat și companiile multinaționale care au făcut o infuzie masivă de know-how.  “Așa cum ne place să spunem, suntem o companie cu mentalitate de multinațională, dar cu o atitudine de startup, ceea ce face să nu avem probleme cu atragerea de noi talente, mai ales că sunt multe oportunități pe care angajații noștri le au, atât din perspectiva dezvoltării personale cât și profesionale,” a specificat sursaa citată.

Compania dispune de o tehnologie de generare a energiei și de recuperare de caldură prin care a reușit să obțină o eficiență energetică cu 31 % peste media UE.

“Prin tehnologiile pe care le-a implementat, ClusterPower facilitează și ajută la accelerarea celor două transformări majore care vor afecta dezvoltarea economică, societală și de mediu.

Prima este Tranziția Digitală, prin care procesarea datelor devine noua monedă forte ce alimentează creșterea economică.

A doua este Tranziția Verde. Pentru că stocarea și procesarea datelor sunt activități mari consumatoare de energie, suntem integrați pe verticală pentru a putea obține eficiența operațională și energetică, si implementăm inovații tehnologice care să asigure trecerea integrală către surse verzi, regenerabile, cu amprentă de carbon zero.

Primul datacenter care a implementat tehnologia de trigenerare

Am ales să integrăm în cadrul campusului tehnologic capacități de producție a energiei verzi deoarece industria în care activăm este un consumator foarte mare de energie electrică, iar clienții sunt deja foarte atenți la aspectele legate de sustenabilitate și mediu,” spune CEO – ul ClusterPower.

Ca premieră internațională, ClusterPower a fost primul datacenter care a implementat tehnologia de trigenerare (energie-căldură-răcire) ca sursă primară de energie și răcire.

“Această integrare ne-a permis să avem una dintre cele mai bune eficiențe energetice din lume, (PUE 1.1), cu 31% mai bună decât media europeană.

În plus, generatoarele pe care le utilizăm vor putea să funcționeze 100% pe bază de hidrogen verde. În acest fel vom avea un datacenter cu amprentă de carbon zero, contribuind la eficientizarea proceselor de computing și la setarea de noi standarde de industrie,” arată CEO-ul ClusterPower.

Clienții ClusterPower sunt, în general, companii cu nevoi de infrastructură IT complexe, sigure și la scară mare, care au nevoie de noile tehnologii digitale sau companii de tipul start-up cu potențial de creștere – care au nevoie de loc pentru succes.

“Am avut un client care ne-a spus că nu vrea să se teamă de succes – de fapt avea nevoie de infrastructură care poate crește rapid odată cu afacerea sa – și atunci are nevoie de un partener de încredere care să îi asigure scalabilitatea”, spune  CEP-ulClusterPower.

Compania asigură și servicii de cloud computing pentru companii care integrează soluții de business pentru proprii clienți și pentru care, faptul că au la dispoziție resursele necesare la cel mai înalt grad tehnologic le permite să se concentreze pe competențele lor principale, dezvoltarea/integrarea de soluții.

„De asemenea, un segment extrem de important și cu o creștere explozivă este reprezentat de industriile emergente construite pe tehnologie digitală de avangardă, precum blockchain, crypto, fintech, generative AI și predicție bazată pe AI, în care puterea de procesare de înaltă performanță și accelerarea GPU fac parte din descriptorii de categorie.

De fapt, infrastructura pe care o punem la dispoziție va deveni indispensabilă în orice companie, dacă vrea să rămână competitivă. Tocmai de aceea avem o gamă foarte largă de clienți și identificăm constant noi oportunități de colaborare,” a concluzionat Cosmin Georgescu.