FacebookTwitterLinkedIn

 Cornel Amariei a fost nominalizat în edița din acest an a „Global Business Hall of Fame” la categoria inovatorilor alături de Melanie Perkins, fondatoarea cunoscutei companii Canva. În categoria Leaders au fost, de asemenea, laureate Divine Ndhlukula din Zimbawe și Alice Bentinck din Marea Britanie.

Startup-ul românesc .lumen a fost ales din peste 1.700 de proiecte înscrise în competiție „România a reușit! Pentru prima dată, un român este laureat în celebrul Global Business Hall of Fame de JA Worldwide! Sunt incredibil de mândru să pun România pe o listă ce a laureat în trecut personalități precum Levi Strauss sau Estée Lauder, și, în acest an, pe co-laureata mea, Melanie Perkins, fondatoarea Canva. Este un premiu pe care îl împart cu echipa Lumen – Empowering the Blind și mulțumesc Junior Achievement Romania pentru că m-au “împins” înspre antreprenoriat, acum 11 ani”, a scris Cornel Amariei pe pagina sa de Facebook.

 

Cornel Amariei provine dintr-o familie în care ambii părinți au dizabilități locomotorii, iar sora sa, cerebrale. După ce a ocupat poziția de Head of Innovation la Continental Automotive Systems, a fondat în 2020 compania .lumen, un startup care creează primii ochelari care să facă viața nevăzătorilor mai bună.

 Ce este proiectul .lumen?

.lumen este un startup românesc fondat de către Cornel Amariei (CEO) și Gabriel Chindriș (CTO), alături de Mihai Ivașcu (chairman), care aduce pe piață o tehnologie scalabilă avansată de inteligență artificială și robotică într-o pereche de ochelari care reproduc principalele caracteristici ale unui câine ghid.

„Există peste 40 de milioane de nevăzători în lume și, cu toate progresele tehnologice, atunci când vine vorba despre mobilitatea lor, singurele soluții disponibile rămân câinele ghid și bastonul pentru nevăzători. Câinele ghid este văzut, în unanimitate, ca o soluţie utilă: el poate ghida un nevăzător în siguranţă, îl poate orienta, poate înţelege informaţia contextual – de exemplu este în măsură să îl conducă la un scaun liber. Însă costurile antrenamentului sunt substanţiale (până la 60.000$), iar dezavantajele legate de disponibilitate, scalabilitate şi întreţinere limitează accesul la o asemenea soluţie. Din acest motiv, sunt 40.000.000 de nevăzători şi doar 20.000 de câini ghid în lume. Am considerat fundamentală nevoia creării unor astfel de ochelari, care pot reproduce caracteristicile unui câine ghid, pentru cei 39.980.000 de oameni care nu pot beneficia de un asemenea exemplar”, spunea Cornel Amariei, CEO & Fondator .lumen.