Cautare
, Staff

https://www.facebook.com/forbesromania https://twitter.com/ForbesRo

Lideri |
|

Corina Popescu, Electrica: Ce se întâmplă acum cu economia nu este un „black-out”, deoarece au rămas niște insule pe care trebuie să le menținem vii, pentru a ne bucura de o repornire rapidă

Corina Popescu, director general Electrica, a exclus în cadrul celei de a patra ediții a evenimentului ForbesForward posibilitatea unui „black-out” total în România, dar a insistat asupra nevoii investițiilor în toate sectoarele din țară.
Corina Popescu SKY_0689

„Nu cred că se poate întâmpla un „black-out” în perioada următoare în România, deși sistemul energetic este stresat nu numai atunci când este un consum foarte mare de curent electric, ci sistemul este stresat și atunci când există un consum foarte mic. Dar eu cred că toți specialiștii din sector s-au mobilizat și sunt pregătiți să facă față oricărei provocări.”

Oficialul grupului Electrica a declarat în cadrul evenimentului ForbesForward că momentan lucrează cu mai multe scenarii, dar nu se pune problema pentru o întrerupere totală a activității. „Pot să vă asigur că nu vor fi probleme pentru cei peste 3,2 milioane de clienți pe care Electrica îi are. Războiul zilelor de astăzi este cum să le asigurăm protecția electricienilor, care lucrează pe teren.”

Corina Popescu a detaliat în cadrul emisiunii și ce impact ar putea avea aprobarea unor proiecte de lege, cum e cel care vizează neplata sau amânarea plăților, în cazul energiei și utilităților. „Până în momentul de față nu pot spune că vedem un impact major în ceea ce facem. Anumite măsuri de sprijin vor fi necesare în această perioadă, consider însă că nu ar fi corect ca aceste măsuri să fie generalizate, adică sunt de părere că unele măsuri ar trebui luate pentru anumiți consumatori, care au o problemă și nu își pot plăti factura din diverse motive, fie că și-au pierdut locul de muncă, fie că au probleme financiare, deoarece și-au redus activitatea foarte mult. Pentru noi și pentru business-ul nostru este important ca economia să își revină și consumul să fie cât mai mare”, spune directorul general al Electrica.

Legat de proiectele de acte normative discutate în ultimul timp, Corina Popescu a afirmat că până în prezent nu a observat niciun impact major în activitatea companiei, însă în cazul în care ele vor fi generalizate, atunci ar putea apărea probleme. „Dacă furnizorii vor începe să aibă probleme, ele se vor propaga în tot segmentul energiei electrice; va fi afectat tot lanțul și de asemenea siguranța funcționării sistemului energetic național. Deci ce-am făcut zilele acestea a fost o invitație la echilibru și o rugăminte ca cei care își pot plăti factura și să ajute la normalitate, să facă acest lucru.”

Oficialul Electrica a insistat asupra aspectului respectării obligațiilor pe care le avem în această perioadă, deoarece acest lucru va influența o revenire rapidă (într-un caz fericit) a întregului sistem. „Pentru a nu afecta planurile de anul acesta, avem nevoie de sumele de bani pe care le încasăm pentru a ne continua planurile de investiții. Până la urmă investițiile reprezintă motorul unor economii.”

Privind spre viitor, Corina Popescu spune că își dorește ca după această criză să apară o situație de „paradigmă” în care România să accelereze în sectorul investițiilor și să nu mai fie doar o societate de consum. „Desigur, trebuie să și cumpărăm, dar trebuie să existe și un câștig corect și trebuie să te întorci către economie să oferi ce ai de oferit, pentru că blocajele acestea nu-ți permit ca țară să te dezvolți și cred că întreaga Europa a văzut că eram dependenți de import  și s-a văzut că întregul continent are o problemă. Consider că regulile la nivel european vor trebui regândite după această criză deoarece au fost ridicate niște steaguri roșii pentru autorități. Voi fi tare mândră când voi vedea că într-un spital din România va ajunge un ventilator produs și vândut aici, când nu va trebui să mă zbat pentru importurile din China și Turcia pentru măști și nu numai. Lecția pe care trebuie să o învățăm noi ca țară este accelerarea investițiilor în toate sectoarele.”

Oficialul Electrica a lansat în cadrul emisiunii Forbes Forward o invitație la solidaritate. „Dacă unele business-uri au reușit să se re-inventeze rapid, îmi doresc să nu întrerupem lanțul și să menținem activitățile comerciale așa cum trebuie și să susținem acea parte care este blocată acum, deoarece doar așa vom reuși să repornim economia.”

Urmărind scenariul unui posibil „black-out” Corina Popescu a realizat o analogie cu privire la modul cum va arăta economia României după pandemie. „Restaurarea sistemului se face pas cu pas, până când ajungi la starea normală a sistemului, ce se întâmplă acum cu economia nu este un „black-out”, deoarece au rămas cumva niște insule pe care trebuie să menținem vii, pentru a ne bucura de o repornire rapidă.”

În încheiere am rugat-o pe doamna Corina Popescu să ne spună cum consideră reacția societății românești, per ansamblu, la această criză medicală din România într-un singur cuvânt, iar răspunsul ei a fost „extraordinar”.

Postează un comentariu

sau înregistrează-te pentru a adaugă un comentariu.

*

Comentarii

Nu există comentarii