Cautare
, Contributor

ForbesLife |
|

COOLHUNTING: Despre bunătate, în lume și în bijuterie

Ubuntu, Paștu, Nallik. O filosofie, o cultură și un stil de viață: s-au născut în lumi diferite, în zone opuse ale lumii, dar susțin același numitor comun: bunătatea. Aceasta s-a văzut oferită mai departe într-o manieră diferită: printr-o colecție de bijuterii.
PUREGOLD-girosol_opal_1024x1024

Ubuntu – aduce cultura africană în discuție și ar putea fi descrisă prin vorbele următoare: „Eu sunt ceea ce noi toți suntem” sau prin ceea ce Nelson Mandela a rezumat: „Ubuntu nu înseamnă că nu avem voie la bunăstarea personală. Chestiunea se pune de fapt astfel: Plănuiești să faci acest lucru pentru a permite comunității din jurul tău să progreseze la rândul ei?” Se traduce prin „calitatea de a fi om” și se manifestă prin diverse acțiuni. Circulă și o poveste în jurul acestei filosofii:

„Atunci când în Africa de Sud, cineva greșește cu ceva, tribul se adună în jurul persoanei respective, în mijlocul satului, iar timp de două zile, membrii comunității amintesc toate lucrurile bune pe care le-a făcut persoana respectivă. Ei consideră că unitatea și confirmările ajută mai mult un om să-și schimbe comportamentul decât pedeapsa și rușinea.”

Tot în acest sens, o altă filosofie și cultură care se centrează pe bunătate și pe supravegherea celor de lângă noi este Paștu – originară din Pakistan. Am aflat despre ce înseamnă tradiția paștună vizionând un interviu cu Malala (cea mai tânără câștigătoare a Premiului Nobel pentru Pace, la vârsta de 17 ani), în cadrul emisiunii: „My guest needs no introduction with David Letterman”.

Dincolo de faptul că ea pledează și muncește pentru educație – mai ales în zonele limitrofe ale lumii, povestește în emisiune despre cultura paștună: „Dacă te găsești în zona paștunilor, nu trebuie să le spui oamenilor că vrei să îi vizitezi. Dacă ușa este deschisă, nici nu trebuie să bați la ușă, intri direct. De obicei, noi nu ne închidem ușile pe timpul zilei. Ești servit cu ceai și mâncare, nici măcar nu te întreabă dacă dorești deoarece consideră că te-ar ofensa.”

CITEȘTE ȘI Pentru a susține frumusețea morală a societății, Asia oferă bijuterii etice și prietenoase cu mediul

În același registru, am descoperit un brand de bijuterii care se bazează tot pe „bunătate” atunci când vine vorba de inspirație și filosofie internă: NALLIK.

A început în New York, după care s-a mutat în Berlin. Jean Balke a fondat în 2010 brandul care îi completa pasiunea și filosofia de viață. Bijuteriile pe care le creează cresc în ediții limitate, din pietre prețioase, culese chiar de ea, din călătoriile sale și din aur de 18 carate, argint și alamă. Pietrele precum safirul, opalul, kunsitul sau turmalinul amintesc de Wabi Sabi, deoarece sunt lăsate să-și păstreze semnătura naturală, neregulată.

În ceea ce privește numele, artista l-a găsit mulțumită interesul său pentru cultura inuiților. Astfel a descoperit Nallik, cuvânt-concept care înseamnă „iubire”, însă acea iubire care hrănește, care este benefică și care descrie comportamentul unei persoane bune.

CITEȘTE ȘI COOL HUNTING: Invitație la bijuterie – 8 artiști contemporani

Postează un comentariu

sau înregistrează-te pentru a adaugă un comentariu.

*

Comentarii

Nu există comentarii