FacebookTwitterLinkedIn

Regatta Imobiliare vă prezintă astăzi Conacul George Stephănescu, din localitatea Arefu, jud. Argeș, un loc încărcat de istorie și valoare.  Casa memorială din Arefu a aparținut lui George Stephănescu, părintele Operei Române

Conacul este amplasat în comuna Căpățânenii Ungureni, cu acces direct din DN 7C Transfăgărășan, pe segmentul cuprins între Curtea de Argeș și Lacul Vidraru, la cca 23 km de Curtea de Arges, 8km față de Barajul Vidraru și 3 km față de Cetatea Poienari. 

Locația este un alt atu al proprietății, Transfăgărășanul fiind una dintre cele mai spectaculoase șosele de munte, care face legătura între Muntenia și Transilvania. 
Peisajele sunt de vis iar Barajul Vidraru și Lacul de acumulare Vidraru sunt printre cele  mai vizitate obiective turistice din Romania. 

Casa a fost construită în anul 1873, în stilul arhitecturii locale tradiționale, în colaborare cu constructori italieni. Casa a fost ridicată folosind materiale disponibile în vecinatatea construcției, materiale tradiționale, precum piatra de munte, lemnul de esență tare sau cărămida arsă. 

Imobilul a fost restaurat și renovat integral între anii 2017-2021 de către V. Stephanescu, fiul lui George Stephănescu,  fiind în acest moment complet mobilat și utilat, cu bucătăria echipată complet. 

Valoarea culturală a casei este incontestabilă,  George Stephanescu fiind o figură marcantă a culturii românești din perioada anilor 1870 – 1900. 

George Stephănescu a fost fondatorul reprezentațiilor de Operă în limba română, înființând 3 societăți lirice premergătoare Operei Române. A urmat cursurile Conservatorului din București și ale celui din Paris.  În anul 1885 a creat prima trupă de operă formată exclusiv din artiști români, în zilele noastre existând un bust al său în fața Operei Naționale din București, în semn de recunoștință pentru contribuția sa în cultura română. 
Activitatea muzicală a lui George Stephănescu este strâns legată de caminul din Căpătânenii Pământeni, Arefu. Promotor al creației populare în cultura muzicală din țara noastră, George Stephănescu a compus aici minunate lucrări inspirate de folclorul local.  

Casa din Arefu a fost vizitată când Georghe Stephănescu era în viață, de către o serie de personalități ale vremurilor: I.L Caragiale, care a scris aici nuvela Napasta, insiprat de o poveste dintr-un sat învecinat,  Vasile Alecsandri, Barbu Stefănescu Delavrancea, Bogdan Petriceicu Hașdeu, Haricleea Darclee, Alex. Davila, Constantin Nottara, Gheorghe Petrașcu și alții.

În casa memorială sunt expuse în prezent obiecte și documente care au aparținut compozitorului. Tot acolo se află și pianul la care acesta o acompania pe Hariclea Darclee. El a fost cel care a lansat-o pe celebra Haricleea Darclee, supranumită Privighetoarea Carpaților și pe Rodica Nistorescu, prima cantareata care a cântat la Scala din Milano.

Călătoria pianului din casă a început la Viena și a continuat în țară, de la Dunare până la conacul din Arefu, fiind adus cu ajutorul unui car tras cu boi. S-au păstrat mobilele originale care au fost restaurate.

Detaliile tehnice ale imobilului desfășurat pe parter și mansardă: la parter sunt 5 camere, terasă, o sală , 2 băi, 1 toaletă, 1 bucătărie și o cămară. La mansardă este o cameră cu acces la terasă.

În jurul casei este amenajat un parc dendrologic străjuit de statuia marelui George Stephănescu.