FacebookTwitterLinkedIn

Grupul farmaceutic german Stada a anunțat creșteri ale vânzărilor și profitului de două cifre procentual, în prima jumătate a anului 2023. Toate cele trei segmente de afaceri, Consumer Healthcare, Generice și Speciality au avut performanțe bune, potrivit raportului companiei. 

Vânzările grupului au crescut cu 16% la 2,1 miliarde de euro, în timp ce EBITDA (câștigurile înainte de dobânzi, impozite, depreciere și amortizare) s-a îmbunătățit cu 30%, până la 509 milioane de euro în primele șase luni ale anului 2023. Compania și-a dublat profitul în ultimii cinci ani. 

„Suntem pe drumul cel bun pentru a depăși vânzări de 4 miliarde euro și EBITDA de 1 miliard de euro în acest an”, a comentat Peter Goldschmidt, CEO-ul Grupului. 

Grupul german Stada operează pe piaţa românească prin societăţile Stada M&D şi Stada Hemofarm, iar în prezent se află în proces de construire a unei fabrici de medicamente la Turda, un proiect greenfield are o valoare de investiție de peste 50 milioane euro. Unitatea va avea o suprafață de 30.000 mp, iar proiectul beneficiază de o contribuție de ajutor de stat în valoare de aproximativ 20 milioane euro, din totalul de peste 50 de milioane de euro.

Divizia Consumer Healthcare (OTC-uri și suplimente alimentare) a beneficiat de mai multe lansări și extinderi de linii, cuplate cu integrarea achizițiilor recente, care au propulsat o creștere ajustată de 19% până la vânzări de 870,6 milioane de euro în prima jumătate a anului 2023. CHC a fost cel mai mare segment strategic de afaceri al STADA, reprezentând 42% din cifra de afaceri a grupului. Compania a semnat acorduri de distribuție pentru întregul portofoliu CHC al Sanofi, în aproximativ 30 de țări din Europa și Eurasia. 

Divizia Generice a avut o creștere a vânzărilor de 8%, până la 756,2 milioane de euro în prima jumătate a anului 2023. Domeniul de Generice reprezintă 37% din vânzările grupului. 

Vânzările diviziei Speciality (medicamente biosimilare) sunt în avans cu 24% la o bază ajustată de 432,1 milioane de euro în prima jumătate a acestui an și reprezintă 21% din vânzările grupului. 

În exercițiul financiar 2022, Stada a atins vânzări ale grupului de 3.797,2 milioane de euro și a raportat o EBITDA de 884,7 milioane de euro. La 31 decembrie 2022, grupul avea 13.183 angajați la nivel global.