Cluster Power SRL, compania care operează unul dintre cele mai mari centre de date din România – situat lângă Craiova, a înregistrat în 2023 o cifră de afaceri de 8,1 mil. lei, în scădere cu 38% faţă de anul precedent, potrivit datelor din bilanţul publicat pe site-ul Ministerului Finanţelor Publice.
Pierderile nete ale companiei s-au ridicat la 28,7 mil. lei, faţă de 22,7 mil. lei în anul precedent, conform sursei citate. Numărul mediu de angajaţi a fost de 10 persoane în 2023, egal cu cel din anul anterior. Acţionarul Cluster Power este o altă companie, Cluster Property SRL, al cărei acţionar este Cosmin Georgescu. Conform datelor citate într-o decizie recentă a acţionarilor Cluster Property, compania din spatele centrului de date a fost evaluată la 14 mil. euro.
Conform deciziei AGA, Cosmin Georgescu a solicitat evaluarea şi pentru o altă companie pe care o deţine – Cluster Sense, rezultatul fiind o valoare de piaţă de 4,4 mil. euro. Cosmin Georgescu a majorat capitalul social al companiei Cluster Property aducând aport în natură bunurile mobile ale Cluster Power şi Cluster Sense.
Urmare a majorării capitalului social prin aportul în natură, capitalul social va fi împărţit în 9.222.620 părţi sociale, în valoare de 10 lei fiecare. Urmare a majorării capitalului social, acesta va fi structurat astfel: Georgescu Cosmin, aport la capitalul social subscris (din care aport în numerar de 200 lei şi aport în natură de 92.226.000 lei), 100% capitalul social, reprezentând un număr de 9.222.620 părţi sociale, cu o valoare nominală de 10 lei/parte socială, 100% participare la beneficii şi pierderi. Urmare a acestei proceduri, Cluster Property – S.R.L. devine asociat unic în Cluster Power – S.R.L. şi Cluster Sense – S.R.L., ca urmare a transferului dreptului de proprietate asupra părţilor sociale a acestor din urmă societăţi.
Cluster Power este primul centru de date hyper-scalabil care are capacități de inteligență artificială din România. Centrul de date are acreditarea Tier III Design Accredited acordată de Uptime Institute SUA, care are sediul în New York și reunește experți acreditați care analizează și certifică design-ul si construcția infrastructurii de Data Centere la cele mai riguroase standarde de proiectare și execuție.
Prin obținerea certificării Tier III Design, România a intrat pe harta internațională a campus-urilor certificate Uptime, devenind un reper în piața de data centere proiectate în acord cu cele mai exigente standarde de reziliență în funcționare, oferind astfel cele mai moderne soluții de tehnologii de tip power & cooling, care conferă siguranța functionării neîntrerupte a activității IT pentru clienții care aleg să beneficieze de servicii de cloud, computing și infrastructură IT.
Fii la curent cu tot ce contează în business-ul din România și abonează-te la canalul nostru de Whatsapp Forbes Romania.