Prof. Univ. Dr. Ing. Fănel Iacobescu – președinte RENAR
Una dintre cele mai respectate instituții din România, RENAR are misiunea de a asigura transpunerea reglementărilor europene, precum și accesul nediscriminatoriu la acreditare al tuturor celor care solicită acest lucru.
Aflat la conducerea RENAR din anul 2005, prof. univ. dr. ing. Fănel Iacobescu, președintele instituției, este, printre multe alte titluri de prestigiu, Doctor Honoris Causa al Universităţii Tehnice Gh. Asachi-Iaşi, unde este conducător de doctorat. Forbes a stat de vorbă cu domnia-sa, care a avut amabilitatea de a oferi o imagine mult mai clară asupra activității instituției și a statutului pe care aceasta îl asigură celor care apelează la aceasta.
Care sunt obiectivele generale ale RENAR?
RENAR are o abordare pragmatică legată de misiunea sa, ca organism național de acreditare. Principalul obiectiv este acela de a asigura implementarea evaluării conformității, pentru transpunerea Directivelor și Regulamentelor Uniunii Europene. Apoi, sunt și alte priorități, legate de reglementări naționale, și – nu în ultimul rând – în domeniul voluntar. Cei care doresc dezvoltarea unor scheme de acreditare, pe standarde armonizate – cele prevăzute în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene – fac o solicitare către RENAR, iar noi dezvoltăm astfel de scheme.
Care sunt valorile pe care le respectă RENAR și cu ce provocări vă confruntați?
Respectăm valorile europene legate de înlăturarea barierelor tehnice în calea comerțului, prin certificare și acreditare, și respectăm principiile acreditării, rezultate din obiectivele Regulamentului (CE) nr. 765 al Parlamentului și Consiliului Uniunii Europene privind acreditarea. Există provocări legate de dezvoltarea durabilă, de acreditarea care să asigure dezvoltarea sustenabilă a societății, iar – în acest sens – ne adaptăm cerințelor de dezvoltare de noi scheme, de exemplu, în domeniul inteligenței artificiale, securității cibernetice, economiei circulare ș.a.m.d.
Aveți capacitatea de a vă adapta din mers…
Absolut. Este un aspect foarte important și nu întotdeauna simplu, pentru că este nevoie de colaboratori pe diverse domenii. Resursa umană este o componentă esențială a RENAR. Aceasta trebuie pregătită, câteodată, într-un timp foarte scurt, pentru a avea siguranța că oamenii care sunt instruiți, și apoi, evaluați de către RENAR demonstrează competență și celelalte cerințe necesare în evaluarea conformității, precum transparență, independență etc.
Ce rol ocupă RENAR în dezvoltarea economică a României?
Are un rol foarte important: participarea companiilor românești la schimburile comerciale internaționale și înlăturarea barierelor pentru acestea se bazează pe evaluarea conformității lor. Pe de altă parte, în orice domeniu care depinde de investiții este foarte important ca activitatea de producție și dezvoltare a serviciilor să aibă la bază standardele internaționale, care reglementează în mod clar întreaga activitate. Implementarea lor corectă înlătură posibilitatea unor neconformități.
Care este politica de personal a RENAR?
Politica de personal este axată pe monitorizare și pe pregătirea continuă, pe dezvoltarea resurselor umane, astfel încât să asigurăm pentru fiecare domeniu un număr mai mare de experți, evaluatori tehnici, iar contractele pe care le avem cu organismele de evaluare a conformității, în vederea acreditării, să se deruleze într-un timp cât mai scurt posibil – ideal, mai puțin de un an. Dar, pe lângă regulile tehnice, din punctul meu de vedere, inteligența socială este esențială, pentru că poți să prezinți o neconformitate pe care o găsești în cadrul evaluării, într-un fel sau altul. Noi nu cultivăm spiritul de organism de control. Noi suntem organism de evaluare, nu de control al statului, iar dacă găsim neconformități, nu sancționăm decât strict în conformitate cu activitatea RENAR, dispunând restrângerea sau suspendarea activității.
Care este nivelul de recunoaștere internațională a RENAR?
Recunoașterea internațională este totală. Adică, pentru tot ceea ce înseamnă domenii necesare a fi recunoscute și pentru care suntem evaluați, am semnat protocoale la nivel european și internațional de recunoaștere. Nu există un domeniu despre care să se discute la nivelul organismelor internaționale și care să nu fie în activitatea RENAR și, bineînțeles, recunoscut. RENAR este membru și reprezintă România în cadrul tuturor organizaţiilor europene şi internaţionale de acreditare.
Care sunt influențele și efectele digitalizăriii asupra RENAR?
Bineînțeles că trebuie să ne adaptăm și noi acestei tendințe. De exemplu, semnătura electronică este o schemă pe care trebuie să o dezvoltăm. Pe de altă parte, avem o colaborare bună cu Directoratul pentru Securitate Cibernetică și probabil că vom dezvolta noi scheme în acest domeniu. Experții noștri participă la toate comitetele internaționale, inclusiv într-un domeniu care a luat avânt, cum ar fi inteligența artificială.