FacebookTwitterLinkedIn

Comisarul UE pentru piața internă, Thierry Breton, a declarat că noile reguli propuse pentru domeniul inteligenței artificiale vor avea ca scop abordarea preocupărilor legate de riscurile associate cu ChatGPT și AI.

„Așa cum este prezentat de ChatGPT, soluțiile de inteligență artificială pot oferi oportunități excelente pentru întreprinderi și cetățeni, dar pot prezenta și riscuri. Acesta este motivul pentru care avem nevoie de un cadru de reglementare solid pentru a asigura o IA de încredere bazată pe date de înaltă calitate”, a declarat el pentru Reuters.

La doar două luni de la lansare, ChatGPT a fost evaluată ca aplicația pentru consumatori cu cea mai rapidă creștere din istorie.

Unii experți și-au exprimat temerile că sistemele utilizate de astfel de aplicații ar putea fi folosite abuziv pentru plagiat, fraudă și răspândirea dezinformării.

Breton a spus că riscurile prezentate de ChatGPT – creația OpenAI, o companie privată susținută de Microsoft Corp (MSFT.O) – și sistemele de inteligență artificială subliniază nevoia urgentă de reguli pe care le-a propus anul trecut în încercarea de a stabili standardul global pentru tehnologie.

Regulile sunt în prezent în discuție la Bruxelles.

Microsoft a refuzat să comenteze declarația lui Breton. OpenAI – a cărei aplicație folosește o tehnologie numită AI generativă – nu a răspuns imediat unei solicitări de comentarii.

OpenAI a declarat că își propune să producă inteligență artificială care „aduce beneficii întregii umanități”.

În conformitate cu proiectele de reguli ale UE, ChatGPT este considerat un sistem AI de uz general, care poate fi utilizat în mai multe scopuri, inclusiv pentru cele cu risc ridicat, cum ar fi selecția candidaților pentru locuri de muncă și scorul de credit.

Breton dorește ca OpenAI să coopereze îndeaproape cu dezvoltatorii de sisteme AI cu risc ridicat pentru a le permite respectarea legii AI propuse.

Companiile sunt îngrijorate că tehnologia lor ar putea fi clasificată în categoria AI cu „risc ridicat”, ceea ce ar duce la cerințe mai stricte de conformitate și la costuri mai mari, potrivit directorilor mai multor companii implicate în dezvoltarea inteligenței artificiale.

Un sondaj arătat că 51% dintre respondenți se așteaptă la o încetinire a activităților lor de dezvoltare a AI ca urmare a noii legi.

Reglementările eficiente privind inteligența artificială ar trebui să se concentreze pe aplicațiile cu cel mai mare risc, a scris președintele Microsoft, Brad Smith.

Comisia Europeană lucrează îndeaproape cu Consiliul UE și Parlamentul European pentru a clarifica în continuare regulile din Actul AI pentru sistemele AI de uz general.

Preocupările cu privire la plagiatul studenților au determinat unele școli publice din SUA și universitatea franceză Sciences Po să interzică utilizarea ChatGPT.