FacebookTwitterLinkedIn

Comisia Europeană a trimis statelor membre propunerea de prelungire a măsurilor privind ajutorul de stat, după ce ele fuseseră aprobate în 2022, ca urmare a crizei declanşate de războiul din Ucraina. Prelungirea are termen final 30 iunie a.c. Țările UE pot acorda ajutoare de stat pentru limitarea efectelor negative ale războiului în domenii precum agricultura sau energia.

Comisia Europeană a luat această decizie în urma dificultăților cu care se confruntă în special agricultorii europeni. Conform unui sondaj, piețele statelor membre sunt încă dezechilibrate de efectele războiului, dar și de măsurile luate de Uniune pentru a sprijini exportul ucrainean pentru produse agricole.

Conform propunerii Comisiei, țările membre pot acorda un ajutor de stat de până la 280.000 euro companiilor din agricultură, până la 335.000 euro pentru cele din pescuit și acvacultură și până la 2,25 de milioane de euro pentru cele din restul sectoarelor afectate. Un al doilea tip de ajutor este pentru a compensa costurile cu energia, iar aici sunt vizaţi în primul rând marii consumatori industriali, conform RRA.

De asemenea, statele pot să simplifice procedurile și să acorde finanțare investitorilor în energia regenerabilă și în stocare, iar termenul în acest caz se întinde până la sfârșitul anului 2025. Un ajutor similar este acordat și producătorilor de componentă pentru unitățile regenerabile.