FacebookTwitterLinkedIn

Într-un raport, Comisia Europeană explică faptul că producția de vin a Uniunii Europene ar urma să scadă cu 6% în acest an, ca urmare a unor declinuri de două cifre înregistrate de marii producători Italia și Spania, din cauza evoluției meteo nefavorabile.

În prima sa estimare cu privire la producția de vin din acest an, Executivul comunitar prognozează că producția de vin a UE se va situa la aproximativ 150 de milioane de hectolitri, în condițiile în care producțiile din Italia și Spania sunt așteptate să scadă cu 12%, respectiv 14%, comparativ cu cele din 2022, transmite Reuters.

„Fenomenele meteo extreme și dăunătorii au devastat atât de mult viile din Italia în acest an încât țara își va pierde titlul de cel mai mare producător mondial de vin, iar Franța va reveni pe poziția de lider mondial pentru prima dată în ultimii nouă ani”, au anunțat încă de luna trecută organizațiile viticultorilor italieni.

La rândul său, Ministerul francez al Agriculturii a estimat că producția de vin a Franței din acest an va fi similară cu cea din 2022 și cu 3% peste media de 46 milioane de hectolitri din ultimii cinci ani.

În plus, Comisia Europeană estimează că producția de vin a Franței va fi una de 45 de milioane de hectolitri în acest an, cu 1% peste cea de anul trecut.

„Dat fiind declinul producției în Italia, Franța este așteptată să devina cel mai mare producător de vin din UE în 2023/24”, explică reprezentanții Comisiei Europene.

O revenire a producției de vin în 2023 este prognozată de Executivul comunitar și în cazul Germaniei (creștere de 16%), precum și în Portugalia (creștere de 15% în ritm anual).