FacebookTwitterLinkedIn

Proprietățile imobiliare comerciale de tip mall, clădiri de birouri și centre logistice vor înregistra creșteri de prețuri, în contextul scumpirii materialelor de construcție și a utilităților, creşterii inflaţiei, dar și din cauza conflictului din Ucraina la graniță și efectelor pandemiei, arată consultanții Colliers.

Cel mai recent studiu al companiei de consultanță imobiliară Colliers arată că interesul investitorilor, în ceea ce privește produsele de retail, a fost în continuă creștere în ultimul an, în special în privința parcurilor de retail sau galeriilor comerciale, centre comerciale din orașe secundare terțiare care necesită o repoziționare sau boxuri închiriate către supermarketuri sau DIY.

Centrele comerciale de tip mall nu sunt disponibile în piață în vederea tranzacționării, astfel încât investitorii s-au reorientat către produse similare alternative. Consultanții Colliers estimează un interes ridicat pentru orice proprietate de acest tip, disponibilă în piață.

Încetarea acordării de reduceri de chirie, ca urmare a restricțiilor COVID, are un impact de până la 0,5% în evoluția valorilor de piață ale proprietăților comerciale de tip shopping malls, arată consultanții Colliers, tendința pozitivă fiind susținută și de închirierile stabilite în funcție de cifra de afaceri. 

Deși datele INSSE arată o creștere a vânzărilor în retail de 8% în primul trimestru al acestui an, comparativ cu perioada similară a anului trecut, creșterea încasărilor din chirii procentuale din marile centre comerciale a fost mai mare, chiar și peste cifrele aferente anului 2019.

Astfel, pe termen scurt, putem vorbi despre o creștere a valorii proprietăților comerciale, însă rămâne de analizat cum va influența consumul sfârșitul de an, când efectele compresiei economice se vor resimți mai puternic.

„Alți factori principali ce pot aduce schimbări asupra valorilor proprietăților imobiliare de tip mall țin de evoluția creditării, a dobânzilor, a inflației și a costurilor cu utilitățile. Creditele de consum au crescut în primul trimestru al acestui an cu aproximativ 12%, față de aceeași perioadă a anului trecut, ceea ce ar fi aproape în linie cu inflația. Și ROBOR la 3 luni a crescut anul acesta de la 3,19% până la 5,5%, și este de așteptat ca ratele bancare să crească și mai mult în viitorul apropiat, ceea ce ar putea pune o presiune suplimentară pe partea de creditare și consum. Însă cel mai probabil creșterea se va realiza gradual, cu efecte vizibile la sfârșitul acestui an sau începutul anului viitor”, explică Raluca Buciuc, Director and Partner of Valuation and Advisory Services în cadrul Colliers.

În România, excluzând prețurile volatile și controlate, precum cele la alimente și energie, rata inflației de bază este de 6-7%, iar această valoare ridicată sugerează efecte pe termen lung, punctează consultanții Colliers, cu completarea că rata inflației va reveni greu la nivelul perioadei pre-pandemie, ceea ce va afecta din nou consumul.