
Anul acesta s-ar putea să ne confruntăm cu o creștere a dobânzilor, ca urmare a inflației care a ajuns la aproape 10%, a declarat Gabriel Blăniță, Associate Director al agenției imobiliare Colliers, în cadrul emisiunii Reinventarea României. Totodată, numărul de tranzacții cu proprietăți rezidențiale ar putea să scadă.
“Această creștere este accelerată de ceea ce se întâmplă în sistemul financiar, vedem sancțiuni fără precedent în ultimii 20 de ani pentru Rusia, ceea ce are impact în calculul riscului. Cel mai probabil vom vedea un efect printr-o nouă scădere economică, care ne va duce într-o recesiune. Vom asista mai degrabă la o atenție sporită spre sănătate și siguranță, astfel că ne așteptăm la un număr mai scăzut de tranzacții față de anul trecut. În 2021, față de 2020 am avut o creștere de 40% a volumului de tranzacții în București, iar în restul țării chiar mai mare. Asta în condițiile în care prețurile, la nivel generalizat, au crescut“, explică Gabriel Blăniță.
În schimb, s-ar putea să avem partea de un număr mai mare de livrări decât în 2021, dat fiind volumul record de tranzacții cu terenuri de anul trecut, cât și numărul de autorizații de construcție eliberate. “În București, am avut un an record cu creștere a tranzacțiilor cu terenuri. Dacă în ultimii cinci ani, aveam tranzacții în jurul a 250 milioane de euro, anul trecut volumul aproape s-a triplat, la 800 milioane de euro, majoritatea mergând spre rezidențial. Acest lucru demonstrează o mare încredere în piața de locuințe din București, o cerere mare pe care dezvoltatorii se grăbesc să o satisfacă, iar anul acesta probabil că vom vedea mai multe livrări în București“, adaugă reprezentantul Colliers.
Odată cu reașezarea preferințelor privind tipul de locuință, cu spații de birou acasă, nevoia unor locuințe mai mari și a unor spații verzi, Blăniță consideră că pentru fiecare unitate locativă ridicată în București, alte trei se vor construi în zona metropolitană, în special acolo unde dezvoltatorii au început să securizeze zone pentru dezvoltare, în Voluntari, Berceni, Bragadiru, Chiajna și altele.
Gabriel Blăniță consideră că, din 2019, de când a fost introdus IRCC (indicele de referință pentru creditele consumatorilor – n.r.), diferența majoră față de ROBOR este că acesta include mai repede mișcările de dobândă. “În continuare, majoritatea contractelor de credit au la bază indicele ROBOR, ceea ce înseamnă un cost suplimentar și un buget mai mic pentru alte cheltuieli. În ultima jumătate a anului, creșterea consumului a fost mai mică decât în 2020. Toate acestea ne fac să credem că o locuință va fi mai puțin accesibilă, lovindu-i pe cei cu venituri mici și medii“, afirmă el.
În schimb, pentru investitori, creșterea dobânzii va duce la mai multe oportunități pe piață. “Cererea de locuințe va scădea, în condițiile în care oferta de locuințe va crește. Vom vedea mai multe livrări, dar nu atâtea tranzacții. Ne așteptăm la o reașezare a raportului dintre creștere și ofertă, iar creșterile de preț vor fi de 0,5%“, concluzionează reprezentantul Colliers.