FacebookTwitterLinkedIn

The Great Mogul, colier cu smaralde și diamante, colecția Heidi Horten, adjudecat cu 887.000 CHF

Horten Hears a Boo: pe fondul unei tot mai vehemente contestări din partea comunității evreiești, Christie’s a anulat licitația colecției de bijuterii a miliardarei austriece Heidi Horten. The Holocaust Educational Trust a numit licitația – care s-a transformat într-un coșmar pentru reputația casei Christie’s – „o veritabilă insultă la adresa victimelor Holocaustului”.

De fapt, a fost anulată a doua parte a licitației, care urma să aibă loc în noiembrie. Prima parte a colecției a fost vândută în mai și atât casa de licitații Christie’s, cât și urmașii miliardarei, și-au atins scopul: ultimii s-au ales cu banii, Christie’s cu comisionul și recordul: vânzarea a produs 196 de milioane de dolari. Este cea mai mare sumă realizată până acum, la licitație, de o colecție privată de bijuterii, depășind-o pe cea lui Elizabeth Taylor, adjudecată în New York, în 2011, pentru 116 milioane de dolari.

Colierul cu diamante Harry Winston „Briolette of India”, vândut cu 6.337.000 CHF, mult sub estimarea de 9-14 milioane CHF

Heidi Horten, care s-a stins anul trecut, în iunie, avea o avere de aproximativ trei miliarde de dolari, din care un miliard l-a moștenit de la primul ei soț, omul de afaceri german Helmut Horten, decedat în 1987.

Colecția ei de bijuterii numără peste 700 de piese, din care 300 urma să fie vândute în noiembrie, la Geneva. Însă modul în care aceste bijuterii au ajuns în posesia familiei Horten a fost contestat de anumite organizații evreiești care susțin că Helmut Horten, membru al Partidului Național-Socialist, a cumpărat afacerile unor evrei forțați să le vândă în anii în care Germania era condusă de naziști.

Mai mult decât atât, American Jewish Committee a cerut oprirea licitației până când va fi făcută o investigație asupra modului în care familia Horten și-a obținut averea. Pentru același motiv, Centrul Simon Wiesenthal a trimis casei Christie’s o somație, iar The Holocaust Educational Trust a numit licitația „o veritabilă insultă la adresa victimelor Holocaustului”.

Heidi Horten purtând colierul Briolette of India

Într-o primă fază, Christie’s a precizat că va dona o parte din comisionul obținut în urma acestei vânzări către organizațiile care se ocupă de studierea Holocaustului. Demersul a fost refuzat de Yad Vashem, Centrul de Comemorare a Victimelor Holocaustului din Ierusalim, casa de licitații fiind acuzată că a ascuns informațiile sensibile despre Helmut Horten.

„Licitația colecției Heidi Horten a provocat o emoție intensă care ne-a afectat și pe noi, și pe mulți alții, și vom continua să reflectăm asupra implicațiilor”, a spus Anthea Peers, președintele diviziei EMEA de la Christie’s. Iar Fundația Supraviețuitorilor Holocaustului din SUA a salutat anularea licitației, pe care o consideră o victorie a comunității evreiești.