FacebookTwitterLinkedIn

Château de Ferrières

Pe 11, 12 și 13 octombrie, Casa Christie’s oferă la licitație peste 600 de obiecte adunate de două generații de colecționari din familia Rothschild: între acestea, bijuterii din perioada Renașterii, mobilier franțuzesc și tablouri ale Marilor Maeștri.

„Nici un preț nu este prea mare pentru achiziția adevăratelor capodopere”, spunea în 1855 baronul James Mayer de Rothschild, patriarhul ramurii franceze a celebrei familii.

Baronul a fost responsabil cu expansiunea imperiului bancar de Rothschild Frères în Franța, la începutul secolului al XIX-lea. Finanțând construcția de căi ferate și activitatea minelor, investind în vinuri și în comerțul cu ceai, baronul a devenit unul dintre cei mai bogați oameni din lume și unul dintre cei mai influenți. Pe parcursul a două generații, familia Rothschild a acumulat cea mai mare avere din Europa și a devenit o veritabilă forță politică.

Împreună cu soția sa, Betty, și, mai apoi, cu fiul său Alphonse, baronul de Rothschild a adunat probabil cea mai importantă colecție de artă din vremea sa, pe care a expus-o în numeroasele reședințe pe care le deținea.

Château de Ferrières

Reședința simbol a casei de Rothschild a fost Château de Ferrières, un domeniu situat în estul Parisului. Castelul a fost construit în stil neo-renascentist după proiectul arhitectului Joseph Paxton, autorul clădirii Crystal Palace din Londra. Avea 18 apartamente la primul nivel, un hol de primire inspirat de Palatul Dogelui din Veneția și o cale ferată care făcea legătura între bucătărie și sala de recepții. Parte din mobilier și obiectele de artă care sunt scoase acum la licitație provin din această clădire, care în 1975 a fost donată de familia de Rothschild guvernului francez.

O altă sursă a licitației este reședința din Paris a familiei Rothschild, Hôtel de Talleyrand, clădire construită între 1767 și 1769 pentru Louis Phélypeaux, conte de Saint-Florentin, care a fost ministru și unul dintre cei mai influenți consilieri și prieteni ai regelui Louis al XV-lea. Hotelul a fost sediul Planului Marshall după cel de-Al Doilea Război Mondial și astăzi este sediul ambasadei SUA din Paris.

Din postura de colecționar, James a fost atras în special de raritatea obiectelor. Astfel au ajuns în proprietatea sa opere precum „Triumful lui David”, creată pentru reședința Schloss Weißenstein, porțelanuri Mailoica sau un covor din secolul al XVII-lea, provenind din Imperiul Otoman.

Cabinet cu cinci figurine, circa 1714, preț estimativ 700.000 – 1.000.000 de dolari
Scaune Louis XV din lemn de nuc, preț estimativ 600.000 – 1.000.000 de dolari

Colecția Rothschild este deopotrivă un ansamblu al posibilității, rarității și nu în ultimul rând al gustului – în epocă se vorbea de așa-numitul le goût Rothschild. Fie că este vorba despre mobilier, porțelanuri, textile sau opere de artă cu o proveniență incontestabilă, colecția Rothschild este expresia a două generații de colecționari care și-au permis să aprecieze arta la adevărata ei valoare.