FacebookTwitterLinkedIn

Finanțările acordate de instituțiile de credit din România proiectelor de sprijinire a tranziției către o economie verde și eficientă sunt “modeste“ prin raportare la potențial, care este de trei ori mai ridicat, potrivit Comitetului Național pentru Supravegherea Macroprudențială (CNSM).

“Dezvoltarea de proiecte favorabile mediului creează un potențial de creditare sustenabil, care ar putea fi fructificat de băncile românești. În prezent, finanțarea unor astfel de proiecte de către instituțiile de credit din România este modestă (aproximativ 1 miliard de euro, martie 2021), estimările privind potențialul sustenabil fiind de circa trei ori mai mari“, se arată în raportul anual pentru 2021 al CNSM.

Instituția apreciază că accelerarea proiectelor de sprijinire a tranziției către o economie verde și eficientă energetic ar putea avea efecte benefice însemnate asupra economiei românești.

Dacă România ar reuși să acceseze toate fondurile destinate economiei verzi prin programul „Next Generation EU“ (NGEU), ar înregistra o creștere economică mai mare cu 1,9 – 2,3 puncte procentuale în perioada 2021-2026.

Pe de altă parte, întârzierea implementării proiectelor verzi finanțate prin fonduri europene ar putea conduce la o scădere semnificativă a impactului pozitiv al acestora asupra economiei ca urmare a pierderilor de competitivitate, costurilor mai ridicate de finanțare și producție, etc.

“O întârziere de doi ani este estimată că ar putea reduce efectul pozitiv cu o treime“, precizează instituția.