FacebookTwitterLinkedIn

De ce au fost trimise propunerile? Pentru că la sfârșitul acestui an, mandatele a șase membri CNA vor expira și aceștia vor fi înlocuiți cu cei propuși săptămâna trecută. Numele celor care vor pleca din CNA nu contează. În fapt, propunerile făcute nu reprezintă o știre. Chiar și noua componență a Consiliului nu va reprezinta o știre de presă. Nu este de interes. Pentru că CNA nu există ca instituție. Figurează doar în scripte. Este o instituție moartă. Și cum să dai o știre despre ceva ce nu există?

CNA „nu mai mișcă”, nu are puterea să decidă, să dovedească fără echivoc că lucrează în interesul cetățenilor. Atâta vreme cât Consiliul judecă niște reclamații vechi de șase-șapte luni și mai dă, din când în când, o amendă pentru o speță uitată de opinia publică, atâta timp cât membrii CNA nici nu se mai obosesc să mimeze independența, ba dimpotrivă, își afișează apartenența la televiziunile care trebuie protejate, vezi niște exemplare sinistre precum Monica Gubernat și Radu Călin Cristea!, această instituție nu mai poate avea pretenția că funcționează. Este moartă. Iar cei 11 membri ai CNA interpretează niște roluri de „slujbași ai statului”, care se adună în niște ședințe penibile, votează la ordine venite de „sus”, adică de la cei care i-au trimis acolo să mănânce o pâine albă, fără să facă nimic, absolut nimic pentru adiovizualul românesc. Nici măcar nu sunt în stare să aplice legea, o lege depășită și intenționat lăsată așa, expirată, de către politicieni. Slujbași morți, instituție moartă.

Ce încredere mai poate să furnizeze CNA? Consiliul nu are nicio fărâmă de credibilitate. Nici nu merită să faci vreo sesizare, în calitate de consumator de programe radio-TV, dacă vei constata o „ieșire în decor” sau un „derapaj” al unui radiodifuzor. Pentru că CNA nu mai activează pe această piață, este rupt de viață, nu este orientat cu fața către interesele publicului, ba dimpotrivă, membrii săi stau cu spatele, mai bine zis cu fundul la cetățeni, și cu fața la politicienii și televiziunile, mai ales televiziunile, care i-au împins în Consiliu. Încrederea în CNA este zero.

RADIOURILE CU CELE MAI MARI VÂNZĂRI DE PUBLICITATE – 9 LUNI 2018

Percepția CNA în mentalul colectiv românesc este una singură: cenzor. Pentru majoritatea românilor, CNA este un fel de cenzor care… cenzurează televiziunile și radiourile. Faptul că CNA aplică niște amenzi prăpădite unor radiodifuzori a creat în decursul anilor, sub presiunea televiziunilor, „biete victime”!, imaginea unui cenzor fioros. Este o percepție greșită. Un mort precum CNA nu poate să fie cenzor. În istoria acestei instituții, niciodată nu s-a pus pumnul în gură unui realizator de emisiuni. Pentru că CNA n-a avut puterea s-o facă. Dimpotrivă, liderii de opinie din televiziuni au șters pe jos cu membrii CNA, în discursuri veninoase, veritabile demascări staliniste, la ore de maximă audiență, fără să pățească nimic.

Audiovizualul românesc ar putea să trăiască foarte bine dacă, într-o zi, CNA ar dispărea. Așa, pur și simplu, cu tot cu sediu, cu tot cu oameni. Niciun polițist sau procuror nu s-ar obosi să investigheze această dispariție. La ce-ar folosi o asemenea cercetare? Pentru aflarea adevărului? Dar CNA nu lucrează în slujba adevărului! Este o adunătură de ipocrizie și minciună. Și românii ar trăi foarte bine fără CNA. Nimeni nu i-ar simți lipsa.

În prezent, televiziunile, cele arondate cu bugetele de la PSD, aplică legea în locul CNA, adică își fac legile lor. Puțin le pasă de cetățeni, de legalitate, și în ultimul rând de CNA. Au încălecat audiența. La rândul lor, televiziunile sunt încălecate de PSD. Astfel, PSD a încălecat publicul care mai apasă pe telecomandă. În această afacere, CNA nu mai are loc. De fapt, CNA nu mai are niciun loc respectabil în societatea românească.