FacebookTwitterLinkedIn

Piața spațiilor de birouri moderne din Cluj-Napoca este a doua ca mărime din țară, după București, și sunt premise să rămână așa și în următorii ani, se spune într-un raport al Fortim Trusted Advisors, membră a Alianței BNP Paribas Real Estate. 

În orașul de pe Someș, investitorii imobiliari au în plan dezvoltarea, în următorii trei ani, a opt clădiri de birouri de clasă A, cu o suprafață totală de 130.016 mp. Aceasta reprezintă aproximativ jumătate din stocul actual de birouri moderne din oraș. Prin comparație, în București, în acest an ar putea fi livrați aproximativ 130.000 mp de spații de birouri noi și moderne.

Volumul închirierilor de spații de birouri se apropie de valorile pre pandemie, dar multe companii încă preferă sistemul hibrid

„În acest moment, stocul de spații moderne de birouri din Cluj-Napoca se ridică la 260.317 mp, dar sunt în diverse faze de aprobare sau de construcție opt clădiri de birouri, printre care se numără Via Office Building, proiectul Iulius Group, Grand Park City, două clădiri în proiectul Bonjour Office Building și mai multe clădiri în proiectul Liberty Techology Park”, se spune în analiza Fortim Trusted Advisors. Cea mai avansată construcție este Via Office Building, care se preconizează că va fi gata la sfârșitul acestui an și va aduce pe piață o suprafață de 12.191 mp spații de birouri clasă A.

„În ultimii ani, au fost propuse mai multe proiecte private ambițioase cu utilizare mixtă, care dau amploare pieței imobiliare din Cluj-Napoca și care vor fi dezvoltate pe foste platforme industriale, doar acestea mai având terenuri mari disponibile. Clădirile de birouri reprezintă o variantă bună de investiții, pentru că asigură un yield mare, de 7,75-8%, iar cererea de birouri este constantă, datorită faptului că acest oraș este considerat Silicon Valley din România, cel mai important hub regional al companiilor de IT&C și suport“, declară Nicolae Ciobanu, Managing Partner-Head of Advisory al Fortim Trusted Advisors.