FacebookTwitterLinkedIn

FC Chelsea a anunțat la începutul acestei săptămâni că tranzacția de 5,4 miliarde de dolari a clubului sportiv către consortiumul condus de miliardarul american Todd Boehly a fost finalizată.

Potrivit Forbes SUA, această tranzacție este cea mai scumpă achiziție din istorie a unei echipe sportive, depășind cele 3,3 miliarde de dolari plătite de miliardarul chinez Joseph Tsai, în 2019, pentru Brooklyn Nets și pentru drepturile de operare a Barclays Center.

Abramovich, care a fost sancționat de Marea Britanie din cauza legăturilor sale cu Kremlinul, nu va profita din această vânzare, pentru că veniturile vor fi donate cauzelor umanitare din Ucraina, potrivit guvernului britanic.

Boehly a făcut front comun cu Clearlake Capital Group, cu miliardarul elvețian Hansjörg Wyss și cu miliardarul american Mark Walter (care co-deține cu Boehly Los Angeles Dodgers, Los Angeles Lakers și Los Angeles Sparks) pentru a face oferta câștigătoare.

Boehly și Clearlake vor împărți controlul și conducerea FC Chelsea, potrivit clubului.

Abramovich a pierdut FC Chelsea, după ce guvernul britanic i-a înghețat averea în campania de pedepsire a oligarhilor ruși care au legături cu Kremlinul.  Până lunea aceasta echipa a fost operată sub o licență specială acordată de guvern care a expirat ieri, iar vânzarea a fost pre-aprobată de English Premier League și de guvernul Marii Britanii.