
Curtea de Justiție a Uniunii Europene de la Luxemburg (CJUE) a decis în 23 martie că este interzisă suspendarea licenței de funcționare a unei companii ca măsură administrativă în paralel cu desfășurarea unui proces penal.
”Este considerată o practică prin care se încalcă prezumția de nevinovăție, care poate afecta iremediabil unele afaceri. Deciziile CJUE sunt obligatorii pentru toate autoritățile și instanțele din România și produc efect imediat pe plan național, fără să fie nevoie de o armonizare la nivel legislativ”, a comunicat echipa de avocați care a sesizat Curtea.
Această echipă de avocați este compusă din Tudor Vidrean-Căpușan (Baroul Arad) și Darius Pătrăuș (Baroul Cluj), sprijiniți de avocatul Adrian Șandru (Baroul București).
În prezent, există numeroase situații în România în care persoane fizice sau juridice, cu precădere companii, suferă sancțiuni prin suspendarea autorizației de funcționare sau prin dispunerea altor măsuri care le afectează activitatea pe durată nedeterminată, în timp ce sunt cercetate pentru presupusa comitere a unor infracțiuni.
„Cred că această hotărâre ar trebui să reprezinte un punct de cotitură pentru modul în care organele administrative înțeleg să efectueze controale și să aplice sancțiuni și să responsabilizeze autoritățile să acorde o atenție sporită și respectării drepturilor unionale”, a declarat avocatul Tudor Vidrean-Căpușan.
CJUE a fost sesizată în 2021 în cazul unei astfel de situații, într-un dosar care vizează o societate română care activează în domeniul producției de alcool.
În 2018, compania a fost supusă simultan unei perchiziții penale și unui control vamal, iar în urma celor două investigații i-a fost suspendată autorizația de funcționare pentru opt luni, deoarece compania face obiectul unui dosar penal în curs.
După doi ani, societatea și reprezentanții săi persoane fizice au dobândit calitatea de inculpați, iar autorizația a fost suspendată pentru o perioadă nedeterminată, până la finalizarea definitivă a procedurii penale.
Tribunalul Satu Mare a dispus sesizarea CJUE în 2021, la solicitarea avocaților companiei, dorind să afle dacă prezumția de nevinovăție permite ca o persoană să fie supusă unor sancțiuni, înainte ca vinovăția sa să fie confirmată definitiv prin hotărâre judecătorească, sancțiune fără limită de timp definită.
CJUE a confirmat faptul că o persoană nu poate fi supusă unei sancțiuni penale care produce efecte în plan fiscal, în lipsa unei hotărâri penale de condamnare definitivă, mai ales când sancțiunea în cauză este dispusă pe o perioadă nedeterminată.
Instanța europeană a reafirmat, prin hotărârea din 23 martie 2023, valoarea și rolul prezumției de nevinovăție într-un stat de drept și într-o democrație conectată la valorile europene.
Prin această decizie de referință, Curtea de la Luxemburg menționează expres că este interzisă o astfel de practică, iar sancțiunile administrative pot avea un caracter penal și încalcă prezumția de nevinovăție.
Mai mult, CJUE interzice cumularea de sancțiuni considerate penale, menționând totodată că anumite sancțiuni administrative care nu au neapărat un caracter penal pot fi disproporționate, dacă sunt luate pe o durată nedeterminată.
În procedurile naționale, compania a fost reprezentată de către avocații Tudor Vidrean-Căpușan și Darius Pătrăuș. În fața CJUE, cu privire la chestiunile complexe de drept penal european, aceștia au fost sprijiniți de avocatul Adrian Șandru.