Cautare
, Staff

Tech |
|

CivicTech România lansează Open Energy.ro, platformă de date deschise privind consumul de energie electrică

CivicTech România a lansat oficial platforma OpenEnergy.ro, un spațiu virtual în care 24 de instituții publice pun la dispoziția publicului larg date deschise privind consumul lor de energie electrică.
IMG_20181122_150020

Scopul demersului este de a crește transparența instituțiilor din România și de a încuraja dialogul constructiv între reprezentanții administrației publice și societatea civilă în ceea ce privește eficientizarea consumului energetic.

De joi, 22 noiembrie, datele privind consumul de energie a 24 de instituții publice din București și Alba Iulia sunt așadar la dispoziția publicului larg, în mod transparent, pe platforma OpenEnerg.ro.

Din zona instituțiilor de interes național și local, au intrat în platformă, din București și Alba Iulia: Reprezentanța Comisiei Europene, Agenția Națională a Funcționarilor Publici, Institutul de Științe ale Educației, Primăria Municipiului Alba Iulia, Primăria Sectorului 1 București, Centrul Militar al Sectorului 1 București, Direcția Venituri, Direcția Programe și respectiv Direcția Socială din Primăria Municipiului Alba Iulia.

„Faptul că în prima fază avem deja 24 instituții publice incluse pe platformă este dovada clară că o astfel de mobilizare este posibilă și că reticența – pe care de multe ori o considerăm implicită – poate fi ușor depășită prin dialog constructiv, dar, important, și prin punerea la dispoziție a unor instrumente de publicare a datelor care să nu presupună un efort semnificativ din partea funcționarilor publici. Am dezvoltat această platformă nu doar pentru a transparentiza consumul de energie electrică al instituțiilor publice, ci și pentru a facilita inovația în acest domeniu. Energia este o provocare din ce în ce mai dezbătută în spațiul public, iar CivicTech România, prin platforma OpenEnergy.ro vrea să ofere date deschise antreprenorilor și inovatorilor din diverse organizații, care vor putea ajuta astfel la identificarea de soluții dedicate în domeniul energiei”, spune Ludmila Stuparu, Project Manager Open Energy.

Următorul pas al proiectului este extinderea la nivel național, prin includerea pe platformă a tuturor instituțiilor publice din România și automatizarea procesului de preluare a datelor. Deschiderea datelor va permite astfel identificarea unor tipare mai bune de predicție a consumului, va facilita transferul de bune practici instituționale și va încuraja investițiile în eficientizarea consumului de energie electrică pe viitor.

 

Citește și 30 sub 30- ediția 2018: Schimbarea începe cu noi

Postează un comentariu

sau înregistrează-te pentru a adaugă un comentariu.

*

Comentarii

Nu există comentarii