FacebookTwitterLinkedIn

CivicTech este un start-up non-guvernamental și non-profit pornit în primăvara lui 2017 de foștii bursieri ai GovITHub, o inițiativă a Guvernului României sub conducerea fostului prim-ministru Dacian Cioloș. Scopul programului a fost de a construi servicii guvernamentale digitale, prin atragerea specialiștilor în IT, care au beneficiat de burse din partea Guvernului.

Însă după protestele din februarie 2017, aceștia au decis să-și autosuspende activitatea. Ulterior s-a născut CivicTech România, organizație care își propune să continue munca începută în cadrul GovITHub. Organizația folosește potențialul tehnologiei deschise (Open Source) și talentul specialiștilor români din IT&C pentru a dezvolta noi servicii digitale de utilitate publică.

Cofondatorii CivicTech sunt tineri și, deși au experiențe diferite, pe toți îi unește dorința de a schimba România, prin puterea tehnologiei. Echipa permanentă numără 10 membri, iar comunitatea de voluntariat are peste 600 de specialiști din mai multe domenii. Ligia Adam, unul dintre cofondatorii CivicTech România, coordonează activitățile de comunicare și marketing ale CivicTech. A lucrat la proiecte cum ar fi aplicația mobilă RoDiaspora sau campanii de strângere de fonduri pentru UNICEF România. „Mi-ar plăcea ca prin proiectele realizate de CivicTech România să schimbăm ușor-ușor mentalitatea că nu putem schimba nimic, că n-are rost nici să încercăm și că mereu altcineva e responsabil să ne fie nouă bine“, spune ea.

Printre proiectele la care lucrează CivicTech se numără Fiipregătit.ro – platforma națională de pregătire pentru situații de urgență, Platforma de Date Deschise a Municipiului Alba Iulia, Aplicația de raportare unitară integrată la nivel național a situațiilor de urgență, dezvoltarea unui instrument IT&C de monitorizare a consumului de energie electrică al instituțiilor publice și site-ul Alba Iulia Smart City 2018.

Specialist în fintech și business intelligence, Alex Chirapleș se ocupă de managementul financiar al CivicTech. A contribuit la proiecte precum MySMIS – platforma de gestionare a fondurilor europene, platforma MaiSimplu.Gov.ro și proiectul GovRo Authenticator și îmbină voluntariatul cu proiecte în cadrul companiei locale Softelligence. „Cu o linie de cod poți schimba viața a sute de oameni. Aș sfătui tinerii din România să utilizeze avantajele tehnologice pentru a îmbunătăți calitatea vieții lor și a celor din jur, să se implice în comunitate, să își cultive spiritul civic și să îl mențină activ, indiferent de context“, spune el.

Cum arată generațiile „30 sub 30” din 2012 până în prezent

Marius Ghițoiu se ocupă de administrarea infrastructurii de lucru și de elaborarea de specificații tehnice necesare în proiectele CivicTech. A contribuit la proiecte precum RENSA – registrul electronic național pentru evidența screening-ului auditiv sau Drumuriverzi.ro. „Mi-aș dori să conștientizăm că România este formată din oamenii care locuiesc aici și ceea ce avem sau nu avem este influențat de deciziile pe care alegem să le luăm sau evităm să le luăm la nivel de individ“, afirmă acesta.

Ludmila Stuparu se ocupă de coordonarea activităților organizației cu politicile publice și prioritățile strategice ale Uniunii Europene, precum și de accesarea de fonduri, fiind, în prezent și director de programe al Centrului de Inovare și Politici din Republica Moldova.

Claudiu Ceia are o experiență de peste 10 ani în dezvoltare software. Coordonează, în Alba-Iulia, inițiativa CoderDojo Alba – workshop-uri pentru copiii care vor să învețe programare.

Dan Bărbulescu este cel din spatele proiectului RADAR, prin care peste un milion de români au putut urmări live prezența la vot a românilor la alegerile din decembrie 2016. Este pasionat de automatizare și Open Data și are o experiență de 10 ani în programare. În prezent, lucrează în regim voluntar la cartografierea Hărții Învățământului din România.

Vezi cum arată generația 30 sub 30- ediția 2018