FacebookTwitterLinkedIn

Banca Transilvania, a treia bancă din sistemul românesc, cu active de 35,6 miliarde de lei la finalul anului trecut, a finalizat achiziția Volksbank, o bancă din top 10, cu active de 12,5 miliarde de lei. Practic, Banca Transilvania a cumpărat dintr-un foc o cotă de piață importantă, având toate șansele să detroneze numărul doi de pe piață, BRD. Tranzacţia fusese anunţată în decembrie anul trecut, dar înainte de a fi finalizată avea nevoie de avizeze BNR şi Consiliului Concurenţei.

Cifrele cele mai importante:

  • 711 milioane de euro – valoarea totală a tranzacției;
  • 81 de milioane de euro – pentru capital;
  • 630 de milioane de euro – rambursarea liniilor de credit;
  • 40-45% din creditele de retail ale Volksbank erau în franci elvețieni;
  • aproximativ 500 de milioane de euro este lichiditatea Volksbank, deci suma plătită efectiv de Banca Transilvani se situează în jurul a 200 de milioane de euro.

Bursa a primit finalizarea tranzacției cu optimism, dacă ar fi să ne luăm după evoluția prețului acțiunilor.

Tot astăzi, maratonul conducerii Banca Transilvania a inclus şi Adunarea Generală a Acţionarilor Volksbank,  noii conducători ai Volksbank România devenind Andrei Dudoiu în funcţia de CEO (fost  director executiv adjunct al Băncii Transilvania) și Sinan Kircali, directorul financiar. Aceștia vor asigura integrarea Volksbank în cadrul Băncii Transilvania, operațiune care va trebui finalizată în decurs de un an. În plus, din toamnă, rezultatele obținute de Volksbank vor fi integrate bilanțul Băncii Transilvania.

omer_tetik_6166

Tot astăzi, oficialii Băncii Transilvania au anunțat o ofertă specială pentru clienții Volksbank care au credite în franci elvețieni. Oferta va face, cel mai probabil, turul Facebook și al forumurilor și asociaților de clienți Volksbank care s-au aliat pentru a se război în instanță cu banca austriacă. Banca Transilvania propune un discount de 22,5% din soldul împrumutului dacă vor accepta conversia în lei sau euro, la care se va adauga o reducere suplimentară echivelantă cu valoarea comisionului de risc achitat de clienţi din momentul semnării contractului. Practic, discountul ar putea ajunge în cazul anumitor clienţi la circa 30%, conform oficialilor Băncii Transilvania.

horia_ciorcila

“Chiar dacă devenim o bancă mult mai mare, vor rămâne la fel de flexibili”, a adăugat Horia Ciorcilă.

Aflați mai multe detalii exclusive despre cea mai importantă tranzacție a ultimilor ani în următoarea ediție tipărită a revistei Forbes România.