FacebookTwitterLinkedIn

Christine Lagarde, preşedinta Băncii Centrale Europene (BCE), a declarat că Europa se află în prezent într-un moment critic, cu deglobalizarea, demografia şi decarbonizarea aflate la orizont. Ea a spus că o scădere continuă a populaţiei active pare să înceapă încă din 2025, alături de dezastrele climatice care cresc în fiecare an.

Christine Lagarde:„Există tot mai multe semne că economia globală se fragmentează în blocuri concurente.”

Ea consideră că aceste șocuri prin care trece Europa ar putea fi atenuate prin investiţii masive într-un interval scurt de timp, reprezentând „un efort generaţional”.

Christine Lagarde: „Pe măsură ce apar noi bariere comerciale, va trebui să reevaluăm lanţurile de aprovizionare şi să investim în altele noi care sunt mai sigure, mai eficiente şi mai aproape de casă. Pe măsură ce societăţile noastre îmbătrânesc, va trebui să implementăm noi tehnologii, astfel încât să putem produce o producţie mai mare cu mai puţini lucrători. Digitalizarea va ajuta. Şi pe măsură ce clima noastră se încălzeşte, va trebui să avansăm tranziţia verde fără alte întârzieri”, conform News.ro.

Șefa Băncii Centrale Europene a precizat că tranziţia ecologică planificată a blocului european va necesita o investiţie suplimentară de 620 de miliarde de euro în fiecare an, până la sfârşitul deceniului, cu încă 125 de miliarde de euro pe an pentru o tranziţie digitală.

Christine Lagarde: „Băncile vor avea un rol central de jucat, dar nu ne putem aştepta să îşi asume atât de multe riscuri în bilanţurile lor.”