FacebookTwitterLinkedIn

Considerată de New York Times „The fashion sale of the century”, colecția André Leon Talley este pusă în vânzare începând de ieri printr-o serie de licitații organizate de Casa Christie’s.

Unul dintre cei mai influenți oameni din industria modei, el însuși un fashion icon și multă vreme editor la celebra revistă Vogue, André Leon Talley a fost timp de peste 40 de ani „o prezență caldă și entuziastă într-un ocean de gheață”, scria anul trecut The Guardian.

Născut în 1948, Talley a fost crescut de bunica sa, Bennie Frances Davis. Una dintre cele mai importante și influente persoane din viața lui Talley, Bennie a muncit aproape 50 de ani ca femeie de serviciu la Universitatea Duke din Carolina de Nord.

Îndrăgostit de cultura franceză și visând să viziteze Parisul de când era copil, Talley a obținut o diplomă în literatura franceză la Universitatea Brown. A avut apoi șansa ca, mutându-se în New York, să fie discipolul Dianei Vreeland la Institutul de Costume de la Muzeul Metropolitan de Artă.

Andre Leon Talley, Andy Warhol și Bianca Jagger

Vreeland i-a făcut cunoștință protejatului ei cu Andy Warhol, care i-a oferit un post de recepționist la revista Interview, primul contact al lui Talley cu lumea strălucitoare a revistelor de modă. După o perioadă în care a lucrat la Women’s Wear Daily și The New York Times, a primit un job la Vogue în 1983, ca Fashion News Director, după care a fost promovat, cinci ani mai târziu, ca director de creație.

Talley a fost primul bărbat afro-american care a deținut o astfel de poziție în ierarhia celei mai importante reviste de modă din lume. Personalitate flamboaiantă, cu un stil personal excentric, Talley apărea adesea în trenciuri din șifon lungi până la pământ, în pelerine ample sau în caftane la care asorta genți Louis Vuitton și cizme Ugg – moda era mijlocul de expresie în care a crezut dintotdeauna cu convingere.

Schițe trimise de Karl Lagerfeld lui Talley

Prieten cu Karl Lagerfeld, Manolo Blahnik și Oscar de la Renta, Talley a fost timp de 45 de ani colaboratorul și confidentul Dianei von Furstenberg, pe care a însoțit-o la ceremonia de învestire a președintelui Barrack Obama. De altfel, Talley a fost stilistul familiei Obama în timpul rezidenței acestora la Casa Albă, și al Melaniei Trump, la nunta acesteia cu Donald Trump, în 2005.

O altă prietenie îndelungată s-a legat între Talley și designerul Karl Lagerfeld, pe care l-a întâlnit în 1975. Lagerfeld a fost primul mare designer care l-a îmbrăcat pe Talley și mai apoi îi trimitea cărți, scrisori sau schițe cu mesaje afectuoase. Schițe și desene a adunat Talley și de la Manolo Blahnik, care i-a făcut pe comandă nenumărate perechi de pantofi.

Talley în 2020, într-un caftan creat de Tom Ford, la primirea titlului de Chevalier de l’Ordre des Arts et des Lettres

Pe parcursul unei cariere îndelungate și impresionante, Talley a militat pentru diversitate și a luptat cu ideile preconcepute, fiind primul bărbat cu o funcție importantă la o revistă destinată publicului feminin, un afro-american într-un domeniu dominat copios de albi și o persoană cu un background modest care a devenit un simbol cultural al unei industrii capricioase și conservatoare.

Fondurile obținute în urma licitației vor fi donate către două instituții de cult – Biserica Baptistă Abisiniană din New York City și Misiunea Baptistă Mount Sinai din Durham – care au jucat un rol crucial în devenirea sa ca om, dar și ca jurnalist de modă, cea din urmă instituție fiind locul unde, în copilărie, Talley a observat că vestimentația poate fi o formă de exprimare.

Foto Christie’s