FacebookTwitterLinkedIn

Prețurile medii ale chiriilor apartamentelor din Constanța au înregistrat în septembrie un avans lunar de 17%, cea mai mare creștere fiind la garsoniere, unde, din august până în septembrie, prețul solicitat de proprietari a crescut cu 25%, potrivit datelor Storia.

Față de anul trecut, chiriile sunt mai mari cu 22%, având acum prețuri medii de 250 euro (o cameră), 350 euro (două camere) și 500 euro (trei camere).

Storia a analizat evoluția chiriilor în ultima lună și în ultimul an pentru București, Cluj-Napoca, Iași, Timișoara, Constanța, Brașov și Sibiu.

Conform analizei, luna septembrie a adus noi creșteri ale prețurilor de închiriere pentru apartamente, cu avans de până la 17%, înregistrat în Constanța.

În Cluj-Napoca prețurile la închiriere au crescut cel mai mult la apartamentele de două camere, fiind cu 9% mai mari în septembrie față de august.

Comparativ cu luna septembrie a anului trecut, avansul mediu al prețurilor chiriilor e de 16%, cel mai mare fiind la apartamente de trei camere, unde chiria medie e cu 100 de euro mai mare în septembrie 2022 față de septembrie 2021.

Prețul de închiriere la apartamentele din Iași continuă să crească în luna septembrie, cu un avans mediu de 5%.

Cea mai mare creștere este înregistrată la apartamentele de două camere, unde chiria e cu 8% mai mare fața de luna august, ajungând la o medie de 399 euro/lună.

În ultimul an, cea mai mare creștere a fost înregistrată la apartamentele de trei camere, care se închiriază la un preț cu 20% mai mare (480 euro euro în septembrie).

Prețurile solicitate de proprietari în Brașov cresc în toate categoriile de apartamente, cel mai mult la cele cu trei camere, care înregistrează un avans de 10% în septembrie față de august. În prezent, clienții plătesc în medie cu 100 de euro mai mult pentru închirierea unui apartament de trei camere comparativ cu aceeași lună a anului trecut.

Creșteri mai temperate ale chiriilor, de 2%, se înregistrează în Sibiu. Garsonierele au ajuns la 225 euro, în creștere cu 13% față de anul trecut în septembrie), apartamentele de două camere se închiriază la 300 euro (un avans de 11% față de septembrie 2021, iar apartamentele de trei camere se închiriază în medie cu 415 euro (+17%).

Față de luna august, prețul chiriei a stagnat în toate sectoarele din București, cu excepția sectorului 5, unde a fost înregistrată o scădere de 6%.

Față de septembrie 2021, prețurile medii sunt cu 13% mai mari, cu cea mai mare creștere în sectorul 2.

În septembrie 2022, prețul mediu de închiriere în București variază de la 300 euro pentru garsoniere, 438 euro pentru apartamentele de două camere și 542 euro pentru cele de trei camere.

Cele mai mari prețuri sunt în sectorul 1, unde un apartament de trei camere se închiriază în medie cu 750 euro, iar cele mai mici sunt în sectoarele 5 și 6, unde locuințele cu trei camere pot fi închiriate cu 450 euro.