FacebookTwitterLinkedIn

Noile livrări de spații de retail, înregistrate de la începutul anului, se ridică la 58.500 mp, din care 38% reprezintă inaugurări în trimestrul III al anului, potrivit unui raport al companiei de consultanță imobiliară CBRE. În același timp, chiria în centrele comerciale a crescut cu aproximativ 7%, ajungând la 75 euro/mp/lună.

Alți 69.000 mp se vor adăuga la stocul modern de retail al României până la sfârșitul anului, Bucureștiul beneficiind în proporție de 50% de noile spații. Din suprafața totală în construcție care urmează să fie livrată până la sfârșitul anului, 77% va fi reprezentată de parcuri de retail, iar 23% de spații de tipul centrelor comerciale. În plus, 72% din livrările viitoare sub conceptul de centre comerciale reprezintă extinderi ale schemelor existente (Electroputere Parc din Craiova și Mall Alba din Alba-Iulia).

La finalul celui de-al treilea trimestru, stocul de spații moderne de retail al României a ajuns la 4,05 milioane mp, după livrarea unui total de 22.000 de mp închiriabili în trei parcuri de retail regionale.

„Piața de retail și-a demonstrat încă o dată rezistența, însumând o cifră de afaceri în perioada ianuarie-septembrie semnificativ mai mare decât în perioada similară din 2019, acesta fiind considerat cel mai bun an din istorie pentru retailul local. Cumpărătorii au preferat să se întoarcă la experiența de cumpărare în magazin, iar vânzările din domeniile fashion, food & beverage și divertisment au înregistrat creșteri puternice. Nu în ultimul rând, ne dă încredere faptul că mărci foarte puternice au ales România pentru expansiune internațională, fie în același timp, fie chiar înaintea altor țări din Europa Centrală și de Est”, spune Carmen Ravon, Head of Retail Occupiers pentru regiunea CEE în cadrul CBRE.

În ceea ce privește chiria pentru locații stradale, în trimestrul al treilea din 2022 se menține la 45 euro/mp/lună, același nivel cu cel înregistrat în același trimestru al anului precedent. Retailul stradal și-a menținut atractivitatea pe tot parcursul anului, fiind preferat în special de chiriași de nișă preponderent din sectorul Food & Beverage, anunță CBRE. 

Până la sfârșitul anului 2023, stocul modern de retail din România este preconizat să ajungă la 4,32 milioane mp, având în vedere proiectele aflate în diferite faze de construcție la sfarsitul trimestrului trei din 2022.